Jakovcic: Istri treba 10-ak golf igrališta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom hotelu Histria u srijedu je održan 3. gospodarski forum Istre. Iako je Darko Lorencin, direktor Istarske razvojne agencije (IDA), kao organizator foruma najavio da ce naglasak biti na investiranju, inventivnosti i inovaciji, misao vodilja mnogim predavacima bila je - trebaju li Istri golf igrališta i prateci sadržaji.

Župan Ivan Jakovcic je upitao da li bilo bolje da se vratimo živjeti na grane i drveca te da ne gradimo hotele i golf igrališta te je odmah ponudio svoj odgovor.

- Ili cemo izgraditi golf igrališta ili necemo biti konkurentni. Stoga, treba nam 10-ak golf igrališta i to odmah, rekao je Jakovcic te zakljucio da su najveci pobornici izgradnje takvih igrališta najbolji istarski vinari i proizvodaci maslinovog ulja koji su u golferima pronašli nove kupce i priželjkuju izgradnju bar 10-ak novih igrališta.

- Slicno onome što se sada dešava bilo je i unatrag nekoliko desetljeca. Tada se u Porecu raspravljalo je li jedno tenisko igralište dovoljno ili se može izgraditi i drugo, a danas u Istri imamo nekoliko stotina takvih igrališta, prisjetio je istarski župan. Edvin Jurin, direktor Weber Shandwicka iz agencije za tržišno komuniciranje McCann Erickson, rekao je da je slicnih dilema bilo prije 24 godine kada je imenovan za clana Uprave ACI-ja.

- Tada se u nautiku malo vjerovalo te se govorilo da je to buržoaska i imperijalisticka djelatnost. U ACI se tada gledalo kao što se danas gleda na golf, mišljenja je Jurin koji je u svojoj prezentaciji izmedu ostalog naveo golf igrališta kao gospodarski zamašnjak i generator razvoja Istre do 2030. godine.



Za razliku od njega koji je predstavio svoju dugorocnu projekciju, župan Jakovcic i v.d. procelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Alen Damijanic prezentirali su srednjerocni dokument: "Istra 2015: Puna zaposlenost - trajna konkurentnost". Tu publikaciju su darovali svim sudionicima foruma, a istu su prošlog tjedna premijerno predstavili u Labinu. Na pulskom predstavljanju ponovili su da se putem 196 projekata vrijednih oko 30 milijardi kuna planira zapošljavanje 10.977 radnika kojim bi se riješilo 10.588 nezaposlenih na poluotoku.

Damijanic je rekao da je u javnosti bilo dosta skepse u vezi brojke od 30 milijardi kuna investicija, ali da ne treba sumnjati u realizaciju šest milijardi kuna ulaganja godišnje kada se zna da je prije krize u Istru godišnje ulagano i više od pet milijardi kuna. Jakovcic je rekao da je Istri mnogo toga potrebno da bi zadržala konkurentnost. Više puta je naglasio potrebu izgradnje 10-ak golf igrališta te iznio ostale prioritete: kongresni i jaki kulturni centar.

- Pokušavao sam dovesti Guggenheim, ali nismo uspjeli u tome. O Brijunima necu potrošiti niti jednu rijec jer sam o tome govorio 10-ak godina. Brijuni su uz Dubrovnik i Veneciju nešto najatraktivnije u ovim krajevima. Prednjacimo po mnogo toga u Hrvatskoj, ali to nije dovoljno, zakljucio je svoje izlaganje Jakovcic.

Jedno od najocekivanijih izlaganja, ono Domagoja Ivana Miloševica nije održano jer potpredsjednik Vlade nije došao na gospodarski forum. Zato je veliku pažnju, a na koncu i najveci pljesak 150 sudionika foruma dobio Miroslav Radman iz splitskog Instituta za znanost Medils. Za razliku od ostalih predavaca, koji su najavljivali svijetlu buducnost i grandiozne projekte, on je govorio o - neuspjehu. Rekao je da je u javnosti malo poznato, a da nakon tri godine rada umre cak 80 posto svih biotehnoloških firmi.

- Mi u racunovodstvu nemamo mrtvih i zato ne vidimo koliko su veliki neuspjesi dio svakodnevnog procesa. Najviše je neuspjeha u SAD-u, ali uspješan je onaj tko ima novca platiti za svoje promašaje. Jao se onome koji stane na prvom promašaju, rekao je Radman te izvukao nekoliko fraza iz "Alise u zemlji cudesa" koje je iskoristio da poruci istarskim gospodarstvenicima kako danas funkcionira svijet biznisa.

- Moraš stalno trcati da bi bio na mjestu i da bi sustigao ostale moraš trcati dva puta brže, naveo je Radman.


Podijeli: Facebook Twiter