Jakovcic: Istri i Rijeci neophodna podrška Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zapadu ništa novoga, parafrazirao je Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare u srijedu pjevaca Boru Corbu.

Komentirajuci još jednom izborne rezultate, podsjetio je da su stranke Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici ponovno osvojile najviše mandata.

- To je ne samo potvrda onoga što smo gradanima obecali u našem programu i onome što namjeravamo ostvariti u naredne cetiri godine, nego je i potvrda uspješnosti vodenja Primorsko-goranske i Istarske županije. Ova koalicija vec skoro 20 godina upravlja ovim dijelom Hrvatske na najbolji moguci nacin, rekao je Jakovcic, zahvaljujuci biracima u ime novih saborskih zastupnika s njihove liste koji su i sami prisustvovali presici.

Po njemu nova Vlada treba posebno veliku pozornost usredotociti upravo na Istru i Primorje.

- Lokomotive su te koje vuku naprijed, a ne vagoni. Ovaj dio zemlje je najrazvijeniji. Za Istru i Rijeku je neophodna velika podrška Vlade u realizaciji mnogobrojnih projekata koje imaju naše županije, gradovi i opcine. Želimo ostati najbolji i vuci ovu zemlju naprijed u gospodarskom, kulturnom, moralnom smislu. Siguran sam da uz jaku podršku Vlade to možemo ciniti, rekao je.

Želja mu je i da politika nove Vlade bude afirmativna prema manjinama, "neovisno o tome što nam brojcano u parlamentu za sastavljanje Vlade nisu potrebni glasovi manjinskih zastupnika, ali želimo njihovu podršku".

Pozvao je gradane da izadu na referendum i glasaju za ulazak u EU, istaknuvši da tu vidi veliku šansu za razvoj ovog dijela Hrvatske.

Njegov kolega po županskoj funkciji Zlatko Komadina podsjetio je da je Kukuriku koalicija jedino u 8. izbornoj jedinici izašla u punom sastavu, odnosno s predstavnicima svih stranaka. Zahvalio je, kako je rekao, svjetonazoru koji ovdje stanuje. Melodije Istre i Kvarnera su postale nacionalni festival demokracije.

- Mnogi su ljudima iz ovog kraja osporavali hrvatstvo, domoljublje, a pokazalo se da najveci doprinos demokratskim promjenama daju upravo Rijeka, Kvarner i Istra. Pokazali smo da nas Ucka spaja, a ne razdvaja. Tako isto ocekujem da ce biti i sutra u realizaciji programa Vlade. Jer dosad smo zadnji dolazili na red.

Nije slucajno da su bolnice u Rijeci i Puli najzapuštenije po pitanju objekata i opreme. Došlo je vrijeme da se te nepravde isprave. Naravno da kao najrazvijeniji želimo pomoci drugima, želimo biti solidarni, ali moramo jasno znati što je naše, provesti sustav decentralizacije, pripremiti pravi sustav da upravljamo svojim poreznim novcem, kazao je Komadina.


Nespojive funkcije gradonacelnika i saborskog zastupnika

Komadina i Jakovcic su bili na listi, ali buduci da su njihove funkcije župana zakonski nespojive sa saborskim mandatima, obojica ce ostati izvan parlamenta.

Novinare je zanimalo hoce li zbog toga tražiti izmjene zakona. Obojica su odgovorila nijecno. Zapravo, smatraju da je i funkcija gradonacelnika nespojiva s funkcijom saborskog zastupnika.

- Ne možete u isto vrijeme obavljati dva posla na kvalitetan nacin, kazao je Komadina, iza kojeg je sjedio IDS-ov novi saborski zastupnik Giovanni Sponza, koji je ujedno i gradonacelnik Rovinja.

Na pitanje ocekuje li IDS mjesto potpredsjednika Sabora, Jakovcic nije precizno odgovorio, kazavši da je jedino poznato da ce imati ministra turizma.

- O svemu ostalom se još nije razgovaralo. Poznato nam je samo da buduci premijer intenzivno radi na sastavljanju Vlade. Culi smo se i ponudio sam mu još neke osobe iz Istre, naravno na nižim razinama jer IDS ima pravo na jednog ministra. Ocekuje se da još netko iz Istre ode u Zagreb, kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter