Jakovcic: Istra ce postati županija s posebnim ovlastima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Istra je gradila svoj identitet, identitet ljudi, zemlje, osjecaj pripadnosti i osjecaj ponosa. Biti Istrijan, biti iz Istre, danas je još uvijek nešto posebno, vec se desetljecima na tome radi. Pripadnost Istri doživljavamo kao gradansku pripadnost, ona definitivno nije nacionalna, ili nedajbože nacionalisticka, ona je otvorena, visoka.

To je pripadnost jezicima i kulturama koje se prožimaju, pripadnost koja je nešto posebno. U tome je upravo uloga istarskog statuta koji danas obilježavamo i zbog kojega se svake godine nalazimo ovdje u Istarskoj sabornici, rekao je u petak na proslavi Dana Statuta Istarske županije u Porecu župan Ivan Jakovcic.



Svecanoj sjednici prisustvovali su predstavnici razlicitih institucija, gradonacelnici i nacelnici, saborski zastupnici. Župan je podsjetio da se ove godine obilježava i stogodišnjica nastanka skladbe "Krasna zemljo, Istro mila", koja je postala istarska himna.

- Želim istaknuti da je ovaj trenutak od povijesnog znacaja, kada najavljujemo pocetak gradnje nove opce bolnice u Puli. Nakon deset godina od prve ideje mogu reci da uporan rad i strpljenje postaju stvarnost. Politicki interes koji se vodio oko izgradnje bolnice neka padne u zaborav, ocekujemo pocetak gradnje do kraja ove godine, dali smo si ambiciozan rok da to bude Dan županije u rujnu, ali neka naša bolnica bude i "božicna", bit cemo itekako zadovoljni, rekao je Jakovcic.



Najavio je i realizaciju dva kljucna gospodarska programa: TE 3 u Plominu i Brijuni rivijere.

- Kolika je velicina samo ova dva programa govori to da oni vrijede koliko stogodišnji županijski proracun, pa cak možda i više od toga. Oni mogu biti dovršeni u maksimalno pet godina, a to ovisi o nama, da li su nam bolji ovi programi ili nezaposlenost.

Naš gospodarski razvoj može biti maksimalno proširen u ova dva programa, ali oko termoelektrane bitnu ulogu mora imati i Ministarstvo zaštite okoliša, opcine Labinštine i Grad Labin, zakljucio je.



Podsjetio je i na druge projekte na kojima se radi, na gradnju odlagališta otpada Kaštijun, gradnju kanalizacijskog sustava u gradovima i opcinama, ulaganje u kadrovske sustave i komunikacije.

Istaknuo je da želi uskoro vidjeti pocetak otvaranja sveucilišnog kampusa, gdje ocekuje jacu suradnju Sveucilišta i njegov jaci angažman s gospodarstvenicima, a ocekuje i jaci razvoj poreckog Instituta za poljoprivredu i turizam koji ce istarskoj poljoprivredi dati mjesto koje zaslužuje.

Župan je istaknuo i da ce nastaviti njegovati medunarodnu suradnju koja ce posebno na podrucju gospodarstva imati kljucnu ulogu, a ured Županije ce, po uzoru na onaj u Bruxellesu, ove godine biti otvoren u New Yorku.

- Devedesete godine prošlog milenija bile su godine suvremenog identiteta Istre. Prvo desetljece novog milenija bilo je vrijeme izrade kljucnih istarskih razvojnih programa, a ono što nam slijedi, vjerujem da ce ovisiti o dvije, opet politicke cinjenice.

Prva je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a druga je ocita, stvaranje Istarske županije koja ce u hrvatskim i europskim okvirima postati županija s posebnim statutom i posebnim ovlastima. Europska buducnost Hrvatske koja ce napokon zaživjeti nosi izvanrednu priliku za Istru i njene gradane i poziv za sve jedinice lokalne samouprave da nas obasipaju idejama i programima koje cemo kandidirati za europske izvore financiranja, rekao je župan.



Ukazao je na to da je sadašnji sustav funkcioniranja neodrživ jer je Hrvatska uz Grcku najcentraliziranija država te je istaknuo da je dobro što je prihvacena inicijativa kojom je osnovano Povjerenstvo za decentralizaciju lokalne i regionalne samouprave.

U ocekivanju rezultata rada ovog povjerenstva Istarska županija ce i kroz rad Skupštine ponuditi svoj model decentralizacije i reforme, konacno model Istre kao županije s posebnim statutom, zakljucio je župan, što je popraceno aplauzom. Dodao je da mnoge zemlje u EU-u imaju regije koje imaju drugacije ovlasti od vecine regija u državi, a Istarska županija, rekao je, kao najuspješnija hrvatska županija to zaslužuje.

Uz cestitke svim gradanima Istre predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac podsjetio je na okolnosti donošenja Statuta 1994. godine, na konacnu obranu pred Ustavnim sudom 2008., te na njegove odredbe: višenarodnost, višejezicnost, convivenzu, poštivanje tradicije i antifašistickih vrijednosti.

Na svecanosti je nastupila sopranistica Mila Soldatic Maric, pijanist Filip Fak te glazbena etno skupina Veja iz Pazina. Zakuska je održana u ovog tjedna otvorenom obnovljenom vinskom podrumu Sabornice.


Podijeli: Facebook Twiter