Jakovcic: Istarsko gospodarstvo je žilavo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Županija se nije predala, niti ce to uciniti, nego cemo, dapace, napraviti sve da ova loša vremena polako, ali sigurno pretvorimo u neka bolja", kazao je župan Ivan Jakovcic na godišnjem prijemu za novinare na kojem se osvrnuo na ovu, ali i najavio planove za iducu godinu.

Naglasio je da je godinu na izdisaju obilježila teška gospodarska situacija u Istri, a što se, po njemu, odrazilo i "na sve ostale segmente u društvu". Dozu optimizma župan pronalazi u tome što su, ocjenjuje, turizam i industrija "izdržali izazove svjetskog tržišta". Smatra pozitivnim i što su u 2010. nastavljeni infrastrukturni projekti, kao što su plinofikacija i izgradnja Istarskog ipsilona.

- Raduje me cinjenica da je gospodarstvo žilavo, da se sve ono što smo ucinili za njegovu konkurentnost pokazalo dobrim i da nekih veliki krahova i padova ipak nije bilo, kazao je.

Govoreci o planovima za iducu godinu podsjetio je na inicijativu da Županija donese, kako ga je on nazvao, "istarski model izlaska iz krize".

- Uskoro krecemo na turneju po istarskim gradovima i opcinama ne bismo li selekcionirali projekte koje cemo podržati da bismo svugdje potaknuli nove investicije i time smanjili nezaposlenost. Ocekujem da ce iduca godina biti obojana ulaskom u realizaciju projekta Brijuni rivijera, mogucnošcu izgradnje nove bolnice u Puli i nekim drugim projektima. U medunarodnoj suradnji vidim jednu od kljucnih poluga koja ce nam omoguciti ulazak u nekoliko važnih projekata, rekao je.

Neki su novinari pokušali postaviti pitanja, no župan nije želio na njih odgovarati. Tako je jedna kolegica upitala zašto još nije komentirao uhicenje bivšeg premijera Ive Sanadera, te ga podsjetila da je Sanader svojedobno podržavao i neke projekte aktualne vlasti u Istri, na što joj je Jakovcic rekao da nema pitanja.

Novinarima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac, kazavši da je ovo godina "koju nemamo razloga previše pamtiti".

- Iducu godinu obilježit ce izbori. Od nove vlasti ocekujemo snažnu decentralizaciju i puno više financijskih sredstava da nam se ostavi na raspolaganju, kazao je Kozlevac.

"Pozivam Državno odvjetništvo, policiju i USKOK da istraže sve slucajeve u Istri. Od onoga što se radi u Županiji do onoga što rade gradonacelnici i nacelnici. Sva ona tijela koja trebaju istraživati korupciju neka prouce sve slucajeve u Istri koji se vuku po medijima, zato što tvrdim da u Hrvatskoj nismo svi isti. Naši su ciljevi neki drugi", rekao je na drugom današnjem prijemu za novinare, ovaj put kao predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic. Kazao je da je godinu na izmaku okarakterizirala borba protiv korupcije, što, po njemu, IDS zagovara i podržava od prvog dana.

- Dobro je sve ono što se dogodilo, koliko god je to tužno i sramotno za ovu zemlju. Za to se IDS zalagao još 1990-ih godina, kada je korupcija bila dio življenja u Hrvatskoj, rekao je.

U politickom osvrtu na 2010. kazao je da Hrvatska podjelom na dvije opcije, lijevog i konzervativno-demokršcanskog centra, "pocinje biti sve normalnija europska zemlja koja ima dva jasna bloka".

- Ova je godina iskristalizirala ta dva jaka pola. Stvorena je jaka suradnja SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, kao što je jasno da su HDZ, DC i HSS postojeci cvrsti blok. U tome doživljavam nešto što je pozitivno, jer ce biraci jasnije i lakše prepoznavati intencije na izborima, rekao je Jakovcic. Pojasnio je i da se IDS priklonio tzv. Kukuriku koaliciji jer u velikoj mjeri dijeli svjetonazore tih stranaka.

- U iducoj godini gradanima želim promjene, politicke promjene koje ce preobraziti politicku scenu Hrvatske, ali sada, u odnosu na 2000., ne više romanticarski. Potrebna je cvrsta vlast koja ce imati realnu viziju izlaska iz krize, koja ce provesti decentralizaciju i u kojoj nece biti korupcije. Vjerujem da možemo donijeti promjene. IDS želi sudjelovati u iducoj Vladi i želi da sve ono što gradani žele buduca Vlada i ostvari, rekao je celnik IDS-a.

Na malo optimizma pozvao je potpredsjednik stranke Boris Miletic.

- Politika IDS-a je uvijek bila takva da smo bili otvoreni, realni i govorili istinu. Istina je da je godina bila teška. Svojom politikom fokusirali smo se da zadržimo kapitalne projekte, a pokazali smo i socijalnu osjetljivost. Zajedništvo koje imamo u Županiji omogucuje nam da lakše prebolimo ova vremena, zakljucio je Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter