Jakovcic: Iskoristimo do kraja Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"EU projekti u Istri" naziv je brošure s 18 kljucnih projekata financiranih iz fondova Europske unije koju su u cetvrtak u MMC-u Luka u Puli predstavili istarski župan Ivan Jakovcic i županijski procelnik za medunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otocan.

- Poceli su dolaziti milijuni eura. Otvara se prostor koji nema limita. Limit su jedino ideje i mašta. EU financira doslovno sve. Istra je "uronjena" u Europu. Bit cu malo bezobrazan i reci da treba do kraja iskoristiti tu Europu. Imamo enormne potencijale jer ce enorman novac biti na raspolaganju. Stotine milijuna eura bit ce uskoro na raspolaganju za potrebe ove zemlje, a dijelit ce se po objektivnim kriterijima za kvalitetne programe, a ne po babi i stricevima. Ovo je fantasticna prilika da iskoristimo dobre ideje i maštu za programe kojim cemo kreirati novu kvalitetu života u Istri, rekao je Jakovcic.

Europrojekti su važni jer novcem EU-a uspijevamo realizirati aktivnosti koje inace ne bismo mogli, ali važna su nam i nova znanja, iskustva, ali i priprema za ulazak u EU, kazao je, predstavljajuci brošuru, Oriano Otocan. Dosad je u Istarskoj županiji realizirano ili ce biti realizirano 155 projekata vrijednih 39 milijuna eura.

Najzastupljeniji su projekti Županije, njenih agencija i institucija (ukupno 94): sama Županija kandidirala je 48 projekata, IDA 24, AZRI 10, a postoje dva projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Najviše projekata realizirano je u podrucju održivog razvoja, zaštite okoliša, ruralnog razvoja, poticanja malog i srednjeg poduzetništva, turizma, kulture i civilnog društva.

- Najvažniji zadatak u iducih godinu, dvije jest priprema za strukturne fondove nakon što Hrvatska 2013. ude u Europsku uniju. Do ulaska u EU možemo dobiti još 10 do 15 milijuna eura, ali su puno važnije kvalitetne ideje za strukturne fondove. Nakon ulaska u EU bit ce na raspolaganju 450 milijuna eura za regionalnu politiku, a 2015. za istu namjenu bit ce na raspolaganju 1,5 milijardi eura, rekao je Otocan.

Medu projektima u brošuri, koju je izdao Županijski odjel za medunarodnu suradnju i europske integracije, izdvojio je veletržnicu ribe u Porecu, Parenzanu II, MET.R.IS, ribarski gat u Umagu, Revitas (revitalizacija kulturne baštine), R.E.D.H.I.L.L. (revitalizacija unutrašnjosti istre), zaštitu istarskog goveda te podzemni grad u Labinu.

Europrojekte danas u Istri zna pisati 50 ljudi, rekao je Otocan i istaknuo da se svi projekti nadograduju te da je želja da europrogrami budu dio svakodnevnog rada u lokalnoj samoupravi i njenim institucijama. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter