Jakovčić: Ime regije Istre treba pisati u Ustavu


"Predsjednikova inicijativa je odlična jer kod velikih stranaka u Hrvatskoj do sada nije bilo političke volje za pokretanjem regionalizacije i decentralizacije zemlje," kaže Ivan Jakovčić, počasni predsjednik IDS-a i jedan od sudionika rasprave o ustavnim promjenama koja je održana u Uredu predsjednika. Na radnom stolu o prijedlogu ustavnih promjena raspravljalo se na temu mjesne, lokalne i područne (regionalne) samuprave, a sudjelovalo je dvadesetak ustavnih stručnjaka, sveučilišnih profesora, ministara, saborskih zastupnika i uglednih političara.

Jakovčić kao jedan od sudionika rasprave ističe da je "predsjednik Republike sazvao radni stol o regionalizaciji i decentralizaciji kako bi se donijeli zaključci koji bi se ugradili u prijedlog ustavnih promjena. Sudjelovao je velik broj eminentnih stručnjaka i ljudi iz političkih stranaka. Mnogi su zagovarali reformu i potrebu ozbiljne decentralizacije Hrvatske i to je dobar početak."

Jakovčić je na radnom stolu iznio i nekoliko svojih prijedloga.

- Iznio sam mišljenje da postojeći županijski sustav ne može zadovoljiti potrebe građana. Ustavne ovlasti županije slabo su primjenjive u gospodarskom razvoju jer je u postojećem sustavu naša država, nakon Grčke, najcentraliziranija u Europi. Prebacivanje odgovornosti na županije u tom području nema nikakvog smisla a s time su se složili i drugi sudionici skupa, kaže Jakovčić.  (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter