Jakovčić: Idući gradonačelnik Pule bit će iz IDS-a

Odnosi IDS-a i SDP-a u Vladi Republike Hrvatske ostaju isti - Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (D. ŠTIFANIĆ)
Odnosi IDS-a i SDP-a u Vladi Republike Hrvatske ostaju isti - Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (D. ŠTIFANIĆ)

Puna je Pula izbornih kandidata, moglo bi se reći nakon najave predsjedništva SDP-a da na idućim lokalnim izborima kandidira svog člana za mjesto prvog čovjeka najvećeg istarskog grada.

Formalnu odluku o kandidaturi Peđe Grbina, saborskog zastupnika čiju gradonačelničku kandidaturu priželjkuje stranačka središnjica na Iblerovom trgu, donijet će gradska organizacija SDP-a u Puli, ali već je sada jasno da je došlo do značajne promjene u političkim odnosima u Istri.

Dosadašnja koalicija SDP-a i IDS-a došla je, ostvare li se te najave, do kraja, a ambiciozni će socijaldemokrati sami na izbore u istarskim gradovima, općinama i na razini Istarske i Primorsko-goranske županije.

To je poruka koju je svojim koalicijskim partnerima poslao predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić, s kojim smo razgovarali u četvrtak.

"Ne čudi me ovakva odluka vrha SDP-a jer je Milanović u više navrata i meni jasno iskazao ambiciju prema Puli. Mislim da je velika šteta da koalicija IDS-SDP, koja vodi Pulu i županiju, ne nastavi suradnju jer cijenim da je velika većina naših birača sklona nastavku koalicijskog obnašanja vlasti i u Puli i na razini Istre," kaže Jakovčić.

"U slučaju da je to konačna odluka SDP-a, mi ćemo ozbiljno razmisliti kakvu ćemo dalju suradnju imati s SDP-om na lokalnoj razini, kako u Istri, tako i u Primorsko-goranskoj županiji. Želim potpuno jasno reći da to neće poremetiti odnose IDS-a i SDP-a u Vladi Republike Hrvatske. Odbacujem špekulacije da bi mi zbog toga izašli iz vladajuće koalicije", tvrdi predsjednik IDS-a.

Jakovčić objašnjava da su lokalni izbori različiti od nacionalnih: "To je drukčija politička utakmica. IDS je za nju potpuno spreman. Koliko god Milanović misli da može dobiti gradonačelnika Pule, unaprijed mu poručujem da će gradonačelnik biti iz redova IDS-a. Kao što će IDS-ov biti i budući župan. Žao mi je što se na taj način ponovno napada Istra, bez konzultacija i razgovora s nama koji njome odgovorno upravljamo." (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter