Jakovcic i Miletic: Vladin prijedlog zadiranje u autonomnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon najave smanjenja place državnim dužnosnicima te rezanja povlaštenih mirovina, premijerka Jadranka Kosor predložila je i da se reguliraju place nacelnika, gradonacelnika i župana, zbog velikog nesrazmjera izmedu primanja pojedinih celnika lokalnih uprava.

Jesu li spremni smanjiti svoje place te što misle o prijedlogu Vlade koji direktno zadire u autonomnost jedinica lokalnih samouprava pitali smo gradonacelnika Pule te istarskog župana.

- Moja je placa 17.000 kuna, a ostalih primanja nemam. Nikad nisam primio stimulaciju na placu, ne dobivam nikakve druge naknade, ne sjedim u nadzornim odborima, a u odnosu na druge župane ja imam najlošiji auto - oni voze "BMW-e", ja "renault lagunu", rekao je župan Ivan Jakovcic.

- Ova najava premijerke znaci miješanje u odlucivanje lokalne i regionalne samouprave pa principijelno govoreci Vlada to ne bi trebala ciniti. No, cak i da se takav zakon donese, on se ne bi trebao ticati Istre. Poznato je da je naša županija gotovo po svim parametrima najbolja u Hrvatskoj, ali, neovisno o tome, otkad sam župan, vodimo umjerenu politiku placa. Po drugim smo standardima prvi u zemlji, ali ne i po placama, veli župan.

Na pitanje je li spreman smanjiti svoju placu nije decidirano odgovorio. "Upravo pripremamo rebalans proracuna pa cemo usporediti place s onima u ostalim županijama i sukladno tome donijeti mjere štednje", kazao je.

Za razliku od svog stranackog šefa, gradonacelnik Pule Boris Miletic placu si je smanjio u ožujku, i to za deset posto, pa ona sada iznosi 15.471 kunu. O dodatnom rezanju primanja nije razmišljao.

- Zašto? Mislite da bih ponovno trebao? Smanjio sam placu samoinicijativno, kao primjer drugima, a to su ucinili i moji zamjenici. Ne mislim da ce smanjivanje placa gradonacelnika spasiti proracun, ali ako se vec govori o štednji, treba poceti od sebe. Ne znam koliko iznose place drugih gradonacelnika u zemlji jer me to ne zanima, a što se tice Istre mislim da mi je placa u prosjeku ostalih gradonacelnika u županiji, kazao je Miletic.

Prijedlog Vlade da se ujednace place nacelnika, gradonacelnika i župana nacelno podržava, ali upozorava da takav zakon može dovesti do direktnog miješanja u ingerenciju lokalne uprave pa ga se treba uzeti s oprezom. (M. JERIN)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD 21. SRPNJA


Podijeli: Facebook Twiter