Jakovčić: Hrvatska je balkanska miljenica Njemačke

Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Osim što je šef IDS-a i istarski župan, Ivan Nino Jakovčić je i europski čovjek - bio je ministar eurointegracija u vrijeme Ivice Račana dok je IDS bio dio koalicije, a ni danas nije odustao od svog sna da postane europarlamentarac. Zato smo ga pitali da komentira recentne hrvatske pretpristupne probleme s Njemačkom, te procijeni može li biti usporavanja hrvatskog puta u EU.

Kako po vama treba tumačiti primjedbe i zahtjeve pojedinih članova njemačkog Bundestaga oko pristupanja Hrvatske? Postoji li realna opasnost da Njemačka uspori zacrtanu dinamiku?
- Radi se u velikoj mjeri o unutarnjim političkim odnosima u samoj Njemačkoj. Da je HDZ ostao na vlasti u Hrvatskoj, njemački konzervativci ne bi radili probleme, a vjerojatno bi nas napadao SPD. Danas je obratno: njemački SPD "brani" hrvatski SDP i to je dio njemačke političke igre koju treba razumjeti i prihvatiti. Istina, postoji neka vrsta umora od proširenja u Europi, pogotovo jer se Rumunjska i Bugarska zaista nisu pripremile kako treba za članstvo. Mislim da je Hrvatska prolazeći daleko teži put u puno povoljnijoj situaciji.

Mnogi se pitaju kako to da je upravo Njemačka tako stroga u analizi hrvatske politike? Znači li to da je nestao sindrom "danke Deutchland"?
- Gledao bih to malo drugačije. Bliska mi je teza po kojoj Njemačka svoju balkansku miljenicu Hrvatsku oštro kritizira, kako bi sutra u vremenu pristupanja drugih, a pogotovo Srbije, mogla u svakom trenu dignuti glas!

Niste dobili priliku postati europromatračem, niti je IDS dobio mjesto za EU parlament. Kakav je plan IDS-a po tom pitanju za 2013. godinu?
- Mislim da je IDS mogao dobiti jedno mjesto promatrača u Europarlamentu, a kako ja nisam u Saboru, ne govorim radi sebe, već radi činjenice da je IDS bio od osnutka proeuropska stranka i u vrijeme kad su mnogi bježali od Europe! Nije isključeno da IDS nastupi na tim prvim izborima, mada sami ne možemo prijeći prag, ali svi znaju da IDS ima dovoljno glasova i time moralno pravo na mjesto u Europarlamentu. Imamo i nekoliko zanimljivih ponuda za zajedničkim nastupom na izborima, ali želim prije svega otvoriti razgovor s Kukuriku koalicijskim partnerima.

Idemo riješiti dilemu: tko će biti kandidat IDS-a za župana?
- Kada sam se ja prije 12 godina kandidirao unutar IDS-a za istarskog župana, postojala je demokratska procedura, pa će tako biti i sada. Nitko nije unaprijed isključen, ali niti prihvaćen dok se ne otvori proces kandidiranja. IDS je duboko demokratska stranka i upravo zato smo tako dugo opstali na političkoj sceni. Sve ostalo su obične optužbe onih koji su gubili izbore u stranci, a onda su ih gubili i kao kandidati protiv IDS-a.

Planirate li se opet kandidirati za predsjednika IDS-a 2014.? Ili je vaše povlačenje iz politike još uvijek opcija?
- Sigurno je da odlazim u poslovne vode, a kandidatura za predsjednika IDS-a je stvar unutrašnjeg dogovora i, naravno, izbora. Osobno mislim da bi za IDS bilo dobro i na tom mjestu krenuti s novom osobom. Nakon lokalnih i regionalnih izbora u svibnju iduće godine, znat ćemo više. Naravno, ja ne odlazim iz Istre i uvijek stojim dušom i tijelom na raspolaganju IDS-u, a na kojoj ću funkciji biti to je manje bitno. Uostalom, ja sam vrlo ponosan na ono što je rezultat politike IDS-a u zadnjih dvadeset i više godina i mogu se mirne savjesti povući iz politike. (Razgovarala Tihana TOMIČIĆ)

CIJELI INTERVJU U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter