Jakovcic: Greške nek istraži policija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branko je možda i pogriješio, ali se nije bavio kamionima, kazao je veceras na aktualnom satu Županijske skupštine župan Ivan Jakovcic, isprovociran pitanjem HDZ-ovog vijecnika Marina Rocea je li županijski procelnik za turizam Branko Curic bio u sukobu interesa time što je otvorio privatnu firmu sa slicnom djelatnošcu kao i županijska na cijem je celu, pozivajuci se na clanak koji je nedavno objavio Glas Istre. Jakovcic je u svom odgovoru ocito aludirao na aferu "kamioni", u kojoj je nedavno nepravomocno osuden bivši ministar Berislav Roncevic.

Iako je Roce rekao da možda nije kljucno to što je Curic ostvario dobit u privatnoj, a gubitak u županijskoj, Jakovcic je svejedno kazao da taj gubitak u Istra golf dizajnu (IGD) nece biti pokriven iz županijskog proracuna, rekavši da je uvjeren da ce poslovanje te tvrtke biti rašcišceno.

- Ako je tu bilo išta krivo neka istraži policija. Mi necemo nikoga i ništa zataškavati, rekao je Jakovcic, ponovivši u zakljucku da je tu možda i bilo grešaka.

Rocea je zanimalo i je li Glas Istre vratio pozajmice koje su mu dala javna poduzeca. Župan mu je odgovorio da ne zna "za te detalje". Kazao je da ga direktori javnih poduzeca dosad nisu kontaktirali, pa stoga pretpostavlja da nema problema u njihovom vracanju.

- Ne vjerujem da bi se Glas Istre usudio nekome ostati dužan, rekao je Jakovcic.

HDZ-ov vijecnik je, medutim, podsjetio Jakovcica da na jednoj pozajmici stoji i njegov potpis, na što mu je župan uzvratio protupitanjem misli li da je Jakovcic taj koji piše i vodi tu novinu. Kazao je da bi jedina njegova greška mogla biti to što je pokušao pomoci opstanku Glasa Istre.

- Ja vodim stranku koja želi pomoci, a ne upropastiti, poput HDZ-a. Narocito mi je drago što je prekinut štrajk u toj novini i što su nastavili pisati protiv mene, kazao je.



Nakon pocetnih iskrica, aktualni sat je krenuo u potpuno drugom smjeru. Mirjana Antonelic iz HNS-a upitala je je li krenula isplata onima koji su ošteceni u poplavama po nekim istarskim gradovima i opcinama. Dobila je odgovor da je Županija isplatila milijun kuna, koliko je i izdvojila u tu svrhu, opcinama i gradovima koji su stradali u poplavama. Jakovcic je pritom napomenuo da ocekuje da i država sudjeluje u sanaciji šteta, dok je za Županiju rekao da je "dala ono što je mogla".

Zdenko Pliško
(HSU) upitao je kakvo je stajalište o mogucoj pretvorbi Hrvatskih voda u trgovacko društvo, na što mu je Jakovcic odgovorio da on nije za privatizaciju takvih resursa. Župan je iskoristio priliku da kaže i da je namjera Županije okupiti vlasnicki udjel u Ininoj tvrtki Plinara. Na Pliškovo pitanje da nabroji neke od projekata u kojima investitore u Istri muce problemi s birokracijom, odgovorio je da nije siguran da je ijedan projekt zbog toga pobjegao iz Istre, ali da neki, poput Dražena Ladica i njegovog projekta izgradnje golf igrališta u Ližnjanu stagniraju.

Istra je iz europskog programa IPA dobila 4,7 milijuna kuna, a IDS-ovog vijecnika Tedija Chiavalona zanimalo je tko je i za što dobio te novce. Resorni procelnik Oriano Otocan podsjetio je da se u Istru dosad slilo 20 milijuna eura iz europskih programa, te je naglasio da ce sredstva iz EU fondova biti i glavni izvor financiranja razvoja naše regije u buducnosti.

Tullio Fernetich
upitao je župana hoce li nadležne županijske službe predložiti zakonodavcu izmjene sadašnjeg pravilnika koji onemogucava strancima iznošenje tartufa preko granice. Pojasnio je da su mnogi stranci vec imali problema s našom carinskom službom zbog nekoliko grama tartufa koje su kupili u Istri.

Jakovcic se složio da nije u redu da se s jedne strane promoviraju istarski proizvodi, poput tartufa, a da s druge strane stranci zbog njihove kupovine doživljavaju neugodne situacije. Župan mu je odgovorio da je vec vodio neke razgovore na tu temu s bivšim šefom carine Mladenom Barišicem. "Okolnosti su se, medutim, promijenile pa cemo morati obnoviti razgovore", kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter