Jakovčić: Europska komisija mora pomoći Hrvatskoj u izbjegličkoj krizi

Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić istaknuo je, u dvije izjave na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, da Hrvatskoj treba pomoći u prihvatu i zbrinjavanju migranata s Bliskog istoka. Jakovčić je zatražio pomoć Europske komisije, te naglasio kako je "za vrijeme rata u Hrvatskoj pomagao sam mnogim prognanicima i izbjeglicama iz BiH".

"Imao sam priliku osjetiti što znači ostati bez doma i bez imovine," rekao je Jakovčić u Europskom parlamentu i istaknuo: "Izbjeglička kriza sada se preselila u Hrvatsku. U protekla 24 sata izbjeglice ulaze u našu zemlju. Hrvatska vlada pokazala je ozbiljnost u suočavanju s tom krizom. No Hrvatska taj problem ne može riješiti sama. Zato pozivam Europsku komisiju da odmah pomogne Hrvatskoj kako bi se mogla nositi s novim izbjegličkim valom."

"Želim vas upoznati s primjerom grada Kutine u kojem su mladi aktivisti već pripremili i kulturni program za izbjeglice. Građanima koji na takav način dočekuju izbjeglice treba pružiti podršku," rekao je Jakovčić i dodao: "Stoga Europska unija i Europska komisija moraju poduzeti odlučne korake i pokazati solidarnost na djelu."

U govoru na plenarnoj sjednici Jakovčić je od Europske komisije zatražio da odobri pomoć i Srbiji i Makedoniji. "Zar je danas život u Europi bodljikava žica? Zar je život u Europi vodeni top? Zar je život u Europi suzavac? Hrvatska je u zadnja 24 sata pokazala humano lice Europe i ponosim se našim građanima. Tražim da Europska komisija odmah pomogne Hrvatskoj. I pitam se: je li moguće da dvije zemlje kandidatkinje, Srbija i Makedonija, u ovoj izbjegličkoj krizi čine puno više nego što to čine zemlje članice? Stoga tražim od EK da odmah pomogne i tim zemljama kandidatkinjama koje se na human način nose s migracijskom krizom. Od Europske komisije tražim da financira aktivnosti UNHCR-a i izbjegličke kampove u Libanonu, Turskoj i u Jordanu. Jer uskoro možemo očekivati još jedan kataklizmički izbjeglički val”, izjavio je IDS-ov Ivan Jakovčić na zasjedanju Europskog parlamenta. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter