Jakovčić: EP će tražiti oštru zabranu isticanja nacističkih simbola


Prijedlog IDS-a o oštrijem kažnjavanju isticanja fašističkih i nacističkih simbola naći će se idućeg tjedna na dnevnom redu Europskog parlamenta. Nakon što je hrvatska vlada odbila prijedlog zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru da se promjenama Kaznenog zakona uvedu zatvorske kazne za pozdravljanje ustaškim pozdravom, inicijativu je preuzeo europarlamentarac Ivan Jakovčić te će se o njoj raspravljati pred tijelima Europske unije.

Velik uspjeh

- Nakon što su Vlada i Hrvatski sabor odbili inicijativu IDS-a, pokrenuo sam je na europskom nivou, potvrđuje Jakovčić i pojašnjava: "Kroz ALDE grupaciju u Europskom parlamentu potaknuo sam inicijativu za zabranu i kažnjavanje nacističkih simbola, što je odmah naišlo na veliko razumijevanje."

Jakovčić je raspravu inicirao prije dva mjeseca, nakon "odbijenice" koju je njegova stranka dobila u Hrvatskom saboru.

- Postignut je dogovor među stranačkim grupacijama u Europskom parlamentu da Europska komisija ili Vijeće daju svoje mišljenje na tu temu. Zasad nije predviđena konkretna rezolucija. Ali, vrlo je važno što će Europska komisija i Vijeće osuditi korištenje takvih simbola. To je veliki uspjeh i pokazuje se kako postaje senzibilitet tijela EU kad jedan od zastupnika ponudi takvu inicijativu, napominje IDS-ov Ivan Jakovčić.

Jakovčić vjeruje da će dobiti veliku podršku u Europskom parlamentu.

- Nakon opće rasprave koja će biti održana u Europskom parlamentu, očekujem da će većina podržati moju inicijativu. Moguće je, dakako, da će se čuti i drukčija mišljenja od ekstremnih desničara, ali i da će ih većina nadglasati.

Generalna osuda

Inicijativu bi mogli podržati i hrvatski eurozastupnici koji pripadaju demokršćanskoj Europskoj pučkoj stranci.

- Europska pučka stranka pod dominacijom je njemačkih političara i očekujem da će oni podržati moju inicijativu. Njemačka je zabranila te simbole i snažno penalizira isticanje nacizma i njegovih znakova. Hrvatska izvedenica nacizma, ustaštvo, također će doživjeti snažnu osudu, kaže Jakovčić i objašnjava: "Europski parlament neće ulaziti u ocjene pojedinačnih simbola i znakova, ali sigurno je da će ih generalno osuditi. Siguran sam da će pozvati zemlje članice da, po uzoru na Njemačku i Italiju, donesu propise kako bi se takvi simboli zabranili. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter