Jakovčić: EK mora reagirati na ponašanje Slovenije

Arhiva
Arhiva

Europarlamentarac IDS-a Ivan Jakovčić upozorio je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta na nedavne postupke i izjave članova slovenske vlade vezane uz 
arbitražni postupak, podizanje zapreka na granici i korištenje imena teran, nazvavši ih pritiscima na Hrvatsku. 
"Dvadeset i pet godina zagovaram dobrosusjedske i prijateljske odnose između Hrvatske i Slovenije. Međutim, moram upozoriti Europsku komisiju na niz neprihvatljivih postupaka i izjava članova slovenske vlade. Slovenska vlada nastavlja graditi žicu na hrvatsko-slovenskoj granici. Ta žica je potpuno nepotrebna, a postavlja se na mjestima gdje ne postoje nikakvi razlozi za podizanje zapreka", kaže Jakovčić.
 
Jakovčić je posebno komentirao izjavu Dejana Židana, slovenskog ministra poljoprivreda za kojeg drži kako najavljuje da ćemo se "nastavljati iscrpljivati u sporu oko slučaja teran", te pozdravlja rješenje tog problema što ga je pronašla Europska komisija.
 
IDS-ov eurozastupnik komentirao je i izjave ministra vanjskih poslova Slovenija Karla Erjaveca o arbitražnom sporazumu.
 
"To su neprihvatljive izjave koje nisu u duhu dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva između Hrvatske i Slovenije. A naše dvije zemlje već stoljećima su povezane mnogim sponama. Očekujem od Europske komisije da dobro razmisli o potezima kojima će reagirati na takvo ponašanje Slovenije, poručio je Ivan Jakovčić. (D. G.)
 

Podijeli: Facebook Twiter