Jakovčić: Čuo sam se s Milanovićem nekoliko puta

Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (D. ŠTIFANIĆ)
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (D. ŠTIFANIĆ)

Uoči stranačkog sabora IDS je postao politička tema dana u nacionalnoj politici. Odlazak Ivana Jakovčića s čela stranke, promocija Borisa Miletića kao novog prvog čovjeka IDS-a, kao i novog glavnog tajnika Giovannija Sponze umjesto dosadašnjeg Tedija Chiavalona, te vjerojatni sporazum s Kukuriku partnerima o zajedničkom izlasku na izbore za Europski parlament u svibnju, novosti su koje će odrediti dugoročne političke perspektive najjače istarske stranke.

Nedavni susret Ivana Jakovčića sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je zadobio značajan medijski tretman, također je poprimio veliku političku važnost (pa se čak tvrdi da je riječ o novoj anti-SDP-ovskoj koaliciji), iako se na njemu razgovaralo o - golfu.

- Naravno da sam bio kod Milana Bandića. Odnio sam mu bocu malvazije da se lakše popne na Sljeme. Razgovarali smo o mnogo tema, mi se skoro dvadeset godina dobro znamo. Bandić je, kao stari SDP-ovac, uvijek dobar sugovornik, kaže Ivan Jakovčić i otkriva da je taj sastanak organiziran zbog spora Hrvatske golf udruge i Hrvatskog golf saveza.

Nakon Milana Bandić, Jakovčić je, bez javne objave, posjetio i dr. Nikicu Gabrića, osnivača nove stranke Nacionalni forum.

- Posjetio sam Gabrića, koji nas je pozvao na osnivački skup svoje stranke. Naravno da ćemo se odazvati i doći na osnivanje Gabrićeve stranke, kaže Jakovčić.

U vrhu IDS-a potvrđuju da će sastanak Kukuriku koalicije, koji se već tjednima najavljuje, biti održan jednog od sljedeća dva četvrtka, 16. ili 23. siječnja. U druge dane zauzeti su stranački predsjednici. Jakovčić će na nekoliko dana u Crnu Goru. Bez obzira na to je li riječ o starom ili budućem predsjedniku IDS-a, Jakovčiću ili Miletiću, obojica žele nastavak partnerstva u Kukuriku koaliciji i zajednički izlazak na europske izbore.

- Želimo pošteno partnerstvo, s izglednim mjestima za Jakovčića i Jozu Radoša. To znači da bi IDS dobio drugo, treće ili četvrto mjesto na listi, napominju u vrhu stranke.

- Potvrđujem da su se normalizirali odnosi mene i Zorana Milanovića. Čuli smo se četiri, pet puta. Na sastanku koalicije koji se priprema dogovarat ćemo se o radu u sljedeće dvije godine, do kraja mandata. Što se suradnje na izborima tiče, o tome će odlučivati novo vodstvo IDS-a. Ja samo mogu naglasiti da je IDS-u prioritet suradnja sa socijaldemokratskim i liberalnim strankama, ne samo za europske izbore, nego i za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore. Liberalno-socijaldemokratska opcija treba voditi Hrvatsku, njezine županije i gradove, poručuje Jakovčić.

Odlazeći šef IDS-a Ivan Jakovčić komentirao je i primjedbe da na stranački izborni sabor idu samo s jednim kandidatom za predsjednika.

- Imali smo kroz svoju povijest dosta unutarstranačkih sukoba i lomova. I previše. Upravo sada, kada se pokazuje da je IDS najstabilnija stranka u Hrvatskoj, nekima smeta što nemamo protukandidata za predsjednika. Odlično je za stranku ako Miletić postane predsjednik i Sponza glavni tajnik, oni će sjajno voditi stranku. U IDS-u više nitko ne pravi "cirkus". Nakon što je Damir Kajin otišao u IDS-u se prelomilo, shvatili smo važnost zajedničke politike u kojoj nekad dobiješ, a nekad izgubiš, kaže Jakovčić.

Poruke iz vrha IDS-a, starog i novog, očito su dovoljno jasne. Stranka ostaje u Kukuriku savezu, dok Milan Bandić i Nikica Gabrić ostaju "stari prijatelji" za razgovor o brojnim temama. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter