Jakovčić će za Europu u koaliciji s don Grubišićem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski birači izabrat će, vjerojatno već u svibnju, prvih dvanaest europskih zastupnika koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu. Iako formalna odluka o raspisivanju europskih izbora u nas nije još donesena - potrebno je pričekati izvješće o monitoringu Europske komisije krajem ožujka 2013., kao i potvrdu da će Slovenija u predviđenom roku ratificirati hrvatski pristupni ugovor - očekuje se da bi oni mogli biti održani 19. svibnja, zajedno s prvim krugom lokalnih izbora.

Ipak, odluči li susjedna zemlja otežati hrvatski pristup EU-u, o čemu se proteklih tjedana otvoreno govori, pravu će odluku o raspisivanju europskih izbora u Hrvatskoj donijeti Državni zbor Republike Slovenije jer se oni mogu raspisati tek kad ulazak u Uniju bude potvrđen i sa slovenske strane.

U političkim krugovima smatra se da je ulazak u Uniju 1. srpnja "siguran" datum te da će se izbori za Europarlament svakako održati do tog datuma jer Europska komisija želi da Hrvatsku predstavljaju legitimno izabrani zastupnici, a ne promatrači koje je početkom 2012. imenovao Hrvatski sabor.

U najvažnijim političkim strankama pripremaju se liste i dogovaraju moguće koalicije za izlazak na europske izbore. Prvu koaliciju dogovorio je i objavio HDZ - a sklopili su je s HSP-om "Ante Starčević" Ruže Tomašić.

Naširoko se najavljuje i velika koalicija regionalnih stranaka i nezavisnih lista u kojoj bi se za mjesto europskog parlamentarca kandidirao istarski župan i šef IDS-a Ivan Jakovčić. Navodno se dogovara koalicija Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza i nezavisne liste don Ivana Grubišića. Razgovori s PGS-om i don Grubišićem bili su, proteklih dana, vrlo intenzivni i za koji dan će se znati tko će sve ući u koaliciju za EU.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li im se priključiti i druge manje regionalne stranke i nezavisne liste, od Slavonsko-baranjske hrvatske stranke do Međimurskog demokratskog centra, Zagorske demokratske stranke i sličnih manjih političkih organizacija koje nose po nekoliko tisuća glasova.

Vladajuća Kukuriku koalicija neće, po očekivanju političkih analitičara, zajedno izaći na europske izbore.

"Ulaznica" za Europski parlament je sedam posto glasova na nacionalnoj razini. To nije jednostavan zadatak pa se u političkim kuloarima doznaje da su neke veće stranke od toga unaprijed odustale. Saznaje se da Hrvatski laburisti neće ući u prve europske izbore - veću će pozornost pokloniti lokalnim izborima u svibnju 2013.

Na novu šansu za kartu do Strasboruga, gdje je sjedište parlamenta, i Bruxellesa, u kome se održavaju pripremne sjednice, neće dugo čekati. Recentnom sastavu eurozastupnika mandati istječu u lipnju 2014. pa će novi izbori biti održani u svim zemljama članicama EU-a početkom te godine.

Hrvatska će ove godine, naime, izabrati tek europarlamentarce na krnji rok od godinu dana, bude li ispoštovan rok o ulasku u Uniju 1. srpnja 2013. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

Jakovčić: Puno bih napravio za Istru i Hrvatsku u europarlamentu

Ivan Jakovčić ne bježi od još jedne političke utakmice i izlaska na europske izbore, iako tvrdi da definitivnu odluku nije još donio.

- Potvrđujem da najozbiljnije razmišljam o kandidaturi za Europski parlament. Kao čovjek koji je dobro upućen u regionalne poslove, smatram da mogu dosta napraviti za Istru i cijelu Hrvatsku. Konačnu odluku donijet ću za nekoliko tjedana, poručuje predsjednik IDS-a.

 

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter