Jakovčić: A sad zajedno za decentralizaciju

Ivan Jakovčić najavio savezništvo s regionalnim strankama (M. ANGELINI)
Ivan Jakovčić najavio savezništvo s regionalnim strankama (M. ANGELINI)

Čestitajući svima koji su pridonijeli da Hrvatske postane 28. članica Europske unije, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare naglasio je da više ništa nije isto i da formalno članstvo donosi i nove političke mogućnosti, najavivši inicijativu IDS-a kojom se planira savezništvo nekoliko regionalnih stranaka u Hrvatskoj koje bi zajedno radile na regionalizaciji Hrvatske i većoj decentralizaciji.

Konkretno, spomenuo je Primorsko-goranski savez (PGS), Međimursku demokratsku stranku (MDS) i Dubrovački demokratski sabor (DDS), koje će se tijekom ljeta sastati u Istri i dogovoriti zajedničke smjernice. Kao što je poznato, sve su to stranke koje su podupirale Jakovčićevu kandidaturu za Europski parlament.

- Hrvatska je danas kao 28. članica Unije na pretposljednjem mjestu po decentraliziranosti, odnosna nakon Grčke zauzimamo drugo mjesto po centraliziranosti, i to je neprihvatljivo. Članstvo i Istri otvara nove perspektive i spremni smo pokrenuti sve neophodne procese da bi se decentralizacija i regionalizacija zaista ostvarili. Ne bude li dovoljno političkog senzibiliteta, moramo otvoriti procese samostalnog regionalizma, odnosno više samostalnosti i autonomije za Istru, i to simbolički želim najaviti kao dio bitke za EU-vrijednosti nakon što smo postali članica Europske unije, kazao je Jakovčić.

- To će biti centralna tema kojom ćemo se baviti narednih mjeseci ali i godina, najavio je.

 - Mi smo bili jedan od glavnih kreatora europske Hrvatske. To će biti okosnica daljnjeg rada IDS-a, jer ovakva centralizacija ne vodi ničemu. Da bi naše regije bile konkurentne u privlačenju investitora, trebaju imati daleko veća i značajnija financija sredstva.

Po njegovim riječima, Istra je od prvog dana bila svjetionik europskih vrijednosti. - Raduje me što je na našim trgovima bilo veselo, euforično i spontano, što znači da su građani u velikoj većini prihvatili članstvo u Uniji, neovisno o tome što ono ne donosi med i mlijeko, već i svojevrsne probleme. Siguran sam da je ulazak u EU ogromna šansa za sve naše gradove i općine, regije, javnu upravu, privatni sektor i svakog građanina, rekao je Jakovčić, uvjeren da će Istra tu šansu znati iskoristiti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Moratorij na zapošljavanje u regiji Veneto
Komentirajući najavu moratorija na zapošljavanje hrvatskih radnika u regiji Veneto, koja je na svega sat i pol udaljena od hrvatske granice, kazao je da će sigurno biti raznih problema. - Za mene je od iznimne vrijednosti što će građani sve više moći raditi i školovati se u drugim zemljama. Mogu se očekivati slični pojedinačni istupi jer i tamo postoje ekonomski problemi. No, to može biti privremena mjera i siguran sam da to nije trajno, kazao je Jakovčić.


Podijeli: Facebook Twiter