Jako nevrijeme poharalo Poreštinu, tuča u Novigradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu ujutro Poreštinu je zahvatilo nevrijeme uz obilan pljusak, jaku grmljavinu i olujni vjetar, a kako navode na portalu Istramet.hr, riječ je o snažnoj grmljavinskoj ćeliji u sklopu hladne fronte koja je zahvatila zapad Istre.

- Osim vrlo velike grmljavinske aktivnosti, zabilježen je i silovit pljusak te za isturenije dijelove obale uvijek neugodan sjeverozapadnjak. Do 11 sati najjači udar vjetra zabilježen je u Poreču, a iznosio je čak 68 kilometara na sat. Izdvojimo i Dajlu (43 km/h) te Umag (40 km/h), navode iz Istrameta. Nad Novigradom i okolicu se pak nadvio spektakularni shelf cloud koji je donio obilnu kišu i tuču.

Gusti niski oblaci pretvorili dan u noć

- Spektakularan shelf cloud u jednom trenutku dan je pretvorio u noć uz iznimno snažan downburst, odnosno olujan vjetar koji puše iz centra olujnog sustava u raznim smjerovima. Najviše kiše palo je u Dajli kraj Novigrada, čak 49 mm. Meteorološka postaja u Novoj Vasi zabilježila je 48 mm, a obilna kiša pala je i u dolini rijeke Mirne, do 40 mm. Nažalost, osim obilne kiše koja je mjestimice otežavala promet bilo je i tuče koja je na području Novigrada padala 10-ak minuta, kažu iz Istrameta.

Naoblaka se kretala dalje u smjeru sjeverne Istre. U Buzetu je jaka kiša padala oko 13 sati, ali nije bilo tuče.

Oblaci su se nadvili oko 11 sati, nakon čega je počeo puhati jak vjetar. Nad zapadnu obalu Istre gusti oblaci su najprije "puštali" munje, a potom se izlio silovit pljusak. U jednom su trenutku oblaci potpuno prekrili nebo nad Novigradom, pa je izgledalo kao da se je dan zamijenio mrak, a olujni je vjetar puhao u raznim smjerovima, što je pojačavalo osjećaj nevremena.

U Novigradu tuča padala desetak minuta

Osim obilne kiše koja je mjestimice otežavala promet u Novigradu je oko 10 minuta padala i tuča, ali budući da nije padala većim intenzitetom, novigradski komunalci smatraju kako na nasadima nije prouzročila materijalne štete. Kraće se vrijeme nekoliko novigradskih prometnica našlo pod vodom što je otežavalo promet, a u starogradskoj jezgri do siline vjetra odlomila se grana i pala na (nepropisno) parkirani automobil. Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik, kaže kako su vatrogasci u Novigradu imali samo jedno manje ispumpavanje, ali, dodaje, ništa ozbiljno. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter