Jako nevrijeme pogodilo Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni dijelovi Poluotoka u protekla su dva dana bili pogodeni nevremenom. Olujno nevrijeme, praceno jakom kišom i tucom zahvatilo je u ponedjeljak sjever Istre. Vjetar je rušio stabla na prometnice, tuca je oštetila automobile i potukla poljoprivredne kulture. Štete u poljoprivredi tek se zbrajaju.

Tuca je u dva navrata, oko 7 i 10 sati, padala u pojasu od Roca preko Buzeta prema granicnom prijelazu Požane. Najvecu je štetu prouzrocila u gospodarskoj zoni Mažinjica gdje je ispred poslovne hale Vilstroja oštetila petnaestak automobila. Grmljavinsko nevrijeme potrajalo je dvadeset minuta, a tuca je povremeno dosezala velicinu kokošjeg jaja.



U ranim jutarnjim satima zbog velike kolicine oborina poplavio je šaht za oborinske vode i kanalizaciju ispred vrtica. U suradnji s cestarima i komunalcima, vatrogasci su potom u pet navrata uklanjali srušena stabla s prometnica u dolini rijeke Mirne, na cesti kod sela Rušnjak, izmedu Istarskih toplica i Senjskog mosta, kod Valica, Gradinja te kod Valari.

Jako nevrijeme koje je u nedjelju i ponedjeljak pogodilo podrucje Umaga i Novigrada zadalo je gradanima, posebno poljoprivrednicima, dosta muke. Povece štete zabilježene su na poljima pod rajcicom, jer je cak 20-ak hektara bilo pod vodom. Štete ce se mjeriti u stotinama tisuca kuna. Vatrogasci su imali pune ruke posla s ispumpavanjem vode, ali i s odstranjivanjem i rezanjem stabala i grana s objekata i prometnica u i oko Novigrada, gdje je u ponedjeljak pijavica poharala autokamp Kastaniju.



Podrucje Pazinštine u nedjelju je pogodilo nevrijeme, odnosno jaki pljusak pracen grmljavinom zbog koje su naselja pazinskog prstena (Lindar, Bertoši, Foškici, Grdoselo, Beram…) ostala na nekoliko sati bez elektricne energije. U sjeveroistocnim dijelovima Pazinštine zabilježena je tuca, a zasad nisu poznati razmjeri štete. U ponedjeljak je prijavljen pad stabla na cesti Pazin – Bertoši kojeg su djelatnici Istarskih cesta oko podneva vec uklonili, dok se uklanjanje rasutog materijala kojeg su na ceste nanijele bujicne vode nastavilo kroz citav dan.



U ponedjeljak su se još vidjele posljedice proloma oblaka koji se u nedjelju popodne srucio na Rovinj i okolicu. U vremenu od 13.33 do 15.45 na podrucju Rovinja palo 119 litara kiše na kvadratni metar, cime se grad svete Eufemije, odmah iza Crnog Luga u Gorskom Kotaru, smjestio na drugu poziciju po kolicini padalina zabilježenih u zemlji. Zbog lošeg održavanja kanala oborinskih voda u poljima poplavljeni su brojni nasadi. Najviše vode je na Sinakoši. Mnoga su polja poplavljena i kod Mondelaka te Valalte. Ako se voda ubrzo ne povuce, u udruzi Agrorovinj razmišljaju o pokretanju inicijative za proglašenje elementarne nepogode jer ce im kulture nastradati.

Za jednoipolsatnog proloma oblaka najgore je bilo na dijelu državne ceste od Rovinja do Rovinjskog Sela, koju je plavila voda iz neodržavanih kanala. Jedno je vrijeme bio prekinut promet prema sjevernoj turistickoj zoni, Valalti i Monseni, jer se preko ceste kod Porton Biondija prelijevala bujica. Oborinske vode ulazile su i u stambene objekte, posebno Borika i Bolnickog naselja, pa su puno posla s ispumpavanjem imali vatrogasci.

Inace, zanimljiv je podataka da je u Lici danas padala kiša, tuca i susnježica. Na sjevernom Velebitu poslije podneva izmjereno nula stupnjeva, a nakon susnježice tlo je zabijelila tuca.


Podijeli: Facebook Twiter