Jaklin: Ove su meduze u potpunosti bezopasne i mogu se držati u ruci

Velike meduze u potpunosti bezopasne  (A. MUSEMIĆ)
Velike meduze u potpunosti bezopasne (A. MUSEMIĆ)

NA PULSKIM PLAŽAMA UOČENA JATA VELIKIH MEDUZA

 Na zapadnoj obali Istre, točnije u blizini Pule pojavile su se meduze u moru. Neki su kupači vidjeli čak i jata meduza koja su ih istjerala iz vode, a zbog svoje veličine su zabrinule mnoge. Ipak, kako pojašnjavaju iz Instituta Ruđer Bošković, Centra za istraživanje mora u Rovinju, one su bezopasne i ne peku. Jedino su lijep prizor za fotografiranje.

- Ove su meduze u potpunosti bezopasne i mogu se držati u ruci. Na njih reakciju mogu imati eventualno hipersenzibilni ljudi. Ali to nije ništa zabrinjavajuće. Nisu to one meduze koje peku. Njih već nekoliko godinama nisam vidio na našoj obali, kazao nam je Andrej Jaklin iz rovinjskog Centra. Veli da je to sasvim normalna pojava zbog vremenskih prilika.

- Nekako je njihova pojava postala uobičajena u ovo doba godine. One su normalni stanovnici Jadrana, ali obično nisu nagurane na obalu. Očito su se poklopila strujanja i zapadni vjetrovi, i to ih je stjeralo na obalu. Jesu velike, ali su bezopasne za čovjeka. Dakle, nema mjesta panici, veli Jaklin.

Ističe da se one pojavljuju i u drugim dijelovima Sredozemlja i na zapadnoj obali Atlantika, te da su periodična pojava.

- Pretpostavljam da je to rezultat hidrometeoroloških uvjeta. Na Kvarneru sam bio početkom kolovoza i nije ih bilo. Sada sam ih primijetio i u rovinjskoj luci. Ljudi ih slikaju i gledaju. Kupači se ne moraju bojati, samo moraju staviti masku na glavu i slikati ih. Vrlo često oko njih su male ribice, tako da je to jedan zanimljiv prizor, veli Jaklin.

Latinski naziv ove životinje je Cotylorhiza tuberculata, a kod nas se jednostavno zovu meduze. Ova životinja ima zanimljiv naziv na engleskom jeziku, kaže Jaklin - "fried egg", odnosno "jaje na oko". Taj je naziv ova fotogenična meduza zaslužila zbog svog izgleda. (B. BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter