Jaklin Majetić: Istarsko gospodarstvo stabilno, a zaposlenost raste

Sa sjednice Gospodarskog vijeća u HGK-u
Sa sjednice Gospodarskog vijeća u HGK-u

Stanje istarskog gospodarstva je dobro, zaposlenost raste, uspješno se koriste sredstva europskih fondova, a pitanje je politike u planiranju obrazovanja i osiguranja danas deficitarnih, a sutra razvojnih kadrova, kazala je predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula, Jasna Jaklin Majetić, otvarajući u četvrtak u Puli sjednicu Gospodarskog vijeća kojoj su prisustvovali brojni gospodarstvenici, te predstavnici lokalne vlasti.

Na tu konstataciju se nadovezao i istarski župan Valter Flego, prenoseći informaciju o stanju gospodarstva iznesenu na Županijskoj skupštini, koja kazuje da su danas, u odnosu na razdoblje prije četiri godine, u Istarskoj županiji 2.762 novozaposlene osobe.

Najmanja nezaposlenost

- Stopa nezaposlenosti u IŽ-u najmanja je u Hrvatskoj. Važno je reći da je istarsko gospodarstvo izuzetno diverzificirano. Svi nas percipiraju kao turističku regiju, što i jesmo, jer ostvarujemo trećinu ukupnog turističkog prometa Hrvatske. No, turizam je na trećem mjestu prema udjelu u BDP-u Istarske županije: prva je prerađivačka industrija, a druga trgovina. Mi kao javni sektor trebamo subvencionirati prerađivače kako bi ojačali, izjavio je Flego.

Dodao je da je istarsko gospodarstvo, s obzirom na brojke i trendove, stabilno, dok su mjere koje je županija provodila zajedno s gradovima i općinama anulirale negativne učinke ekonomske krize.

- Sinergija javnog i privatnog sektora donosi pozitivne rezultate, a to treba i sutra implementirati putem strategija i prostornih planova. Želimo da nam država da veće zakonodavne ovlasti, ali i da nam omogući fiskalnu decentralizaciju. Ključ svakog gospodarstva su ljudi, stoga je bitno prilagoditi obrazovne kurikulume potrebama tržišta rada, kazao je Flego, te poručio Vladi da stabilizira porezni okvir koji se, po njemu, ne bi smio mijenjati barem pet godina.

Vladin gospodarski model je iscrpljen jer se temelji na uvozu, zaduživanju i rasprodaji imovine. Okrenimo se modelu "3i" koji podrazumijeva inovacije, investicije i izvoz proizvoda s velikom dodanom vrijednošću. Mi ćemo u Istarskoj županiji znati poticati takav gospodarski model, poručio je župan.

Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju i IT HGK-a, predstavila je online Katalog hrvatskih proizvoda - bazu podataka koja je na raspolaganju naručiteljima roba i usluga. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter