Jaki pljuskovi oko Učke, temperature pale za 10 stupnjeva

Ocjenjivala se koreografija, sinkroniziranost i tehnika
Ocjenjivala se koreografija, sinkroniziranost i tehnika

Nakon perioda stabilnog i vrućeg, ponegdje i vrlo vrućeg vremena, pred nama je nova promjena uz mogućnost jačeg tučonosnog nevremena.

Predznaci destabilizacije atmosfere još su jutros bili vidljivi u obliku porasta visoke naoblake i sparine, a oko 13 sati došlo je do razvoja jače naoblake na istoku Pazinštine i oko Učke. Olujni sustav do 15 sati donio je 10-ak mm kiše (Cerovlje, zapad Učke) uz osjetan, no ipak kratkotrajan pad temperature zraka.

Današnje nestabilnosti uvod su u jaču promjenu vremena koja tek pristiže. Prema većini aktualnih prognostičkih modela, najveća vjerojatnost pojave grmljavinskih pljuskova postojat će u drugom dijelu ponedjeljka i u noći na utorak. Zapuhat će umjeren  jugozapadnjak i jugo koje će u noći na utorak okrenuti na sjeverozapadnjak i buru uz osjetno te za većinu dobrodošlo osvježenje.

Kao što je uobičajeno u sličnim situacijama, zaista je teško predvidjeti gdje će se razviti glavnina olujnih sustava. Dio produkata smješta je na sjever Istre, a dio na jug i kvarnerske otoke. Neovisno o tome gdje se oluja razvije, postojat će velika mogućnost pojave jačih pljuskova i nevremena uz tuču, a na moru može biti i pijavica.

DHMZ putem Meteoalarma također upozorava na mogućnost nevremena, a izdano je žuto upozorenje. Za more zapadne obale Istre nije izdano upozorenje, kao ni za današnji dan kada su nestabilnosti ipak iznenadile.

Nakon nekoliko nestabilnijih dana, već od četvrtka očekuje nas postupno zatopljenje uz sve rjeđe nestabilnosti, a od petka se prema svemu sudeći ponovno vraćaju (velike) vrućine. (P.R./IM.). 



Podijeli: Facebook Twiter