Jake snage na trećem putu

Nacionalni forum nedavno održan u Zagrebu (G. MEHKEK/CROPIX)
Nacionalni forum nedavno održan u Zagrebu (G. MEHKEK/CROPIX)

Je li na pomolu potpuno novo, pozitivno pregrupiranje na političkoj sceni Hrvatske? Šef IDS-a Ivan Jakovčić najavio je svoju kandidaturu kao nezavisnog kandidata za Europski parlament, uz podršku cijelog niza relevantnih i možda donedavno potpuno nespojivih suradnika, od Ive Josipovića do Stipe Mesića, od Nikice Gabrića do don Ivana Grubišića. Cijeli je projekt u ovom trenu zasad vezan uz Jakovčićevo ime, barem kad su prvi euro-izbori u pitanju, no s obzirom da u politici ništa nije slučajno, onda sigurno nije slučajno niti da su se prošle subote u Zagrebu, i to u HAZU-u, na istom mjestu našli Jakovčić, Josipović, Gabrić i mnogi drugi.

Već u svojim prvim izjavama o Europskom parlamentu, Jakovčić je potvrdio da očekuje podršku aktualnog predsjednika Republike, a onda smo saznali - i bivšeg, Stipe Mesića, a sve u blizini cijelog jednog novog pokreta na političkoj sceni, Nacionalnog foruma okupljenog oko utjecajnog liječnika Nikice Gabrića. Ne krijući puno namjeru da u nekoj mjeri politizira svoj Nacionalni forum, dr. Gabrić već neko vrijeme istupa kao predstavnik, možda i predvodnik, cijelog jednog novog gibanja na političkoj sceni.

Njegov Nacionalni forum mjesto je promišljanja, burze ideja, a pritom sudionici skupova koje organizira ne kriju svoje razočaranje Kukuriku Vladom čiji su pokazatelji, eto i po Ekonomskom institutu, slabi te projekcije BDP-a za 2012 godinu ostaju u sferi mašte. Doktor Gabrić poznat je kao autor teze da Hrvatsku može spasiti samo prosvijećeni apsolutizam, nasuprot, kako on kaže, postojećem apsolutizmu neprosvijećenih. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter