Jaka kiša u Puli, Fažanu zabijelila tuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kišoviti utorak, s nekoliko jacih grmljavinskih pljuskova, Puljanima nije zadao ozbiljnije glavobolje. Kako doznajemo od pulskih vatrogasaca, potreba za intervencijama do 15 sati nije bilo, dakle podrumi i prizemni stanovi te poslovni prostori nisu bili potopljeni. Vatrogasci su medutim dva puta intervenirali u široj okolici Pule.

Uz obilne pljuskove, fažansko je podrucje u poslijepodnevnim satima pogodila i tuca. Gust led poceo je padati oko 16.30 sati, a unatoc relativno visokim temperaturama za ovo doba godine, mjestimice se na tlu zadržavao i nekoliko sati.

Nakratko su se zabijelile i prometnice te plocnici, ali se na njima led ipak brže topio nego na zelenim površinama. Uslijed dugotrajne i obilne kiše na Fažanskoj su se cesti stvarale duboke lokve što je usporavalo promet. Voda se ocekivano nakupljala i na kriticnim punktovima u Valbandonu i Fažani koji poplavljuju za svakih jacih oborina.

Kako saznajemo od meteorologa Marija Grabara, na podrucju Pule, Fažane i Rovinja u proteklih nekoliko dana palo je od 50 do 100 litara kiše po cetvornom metru.

Kišna sezona još je daleko od završetka, jakih kiša još ce biti do kraja godine. Na temelju prognoza za iducih desetak dana, prva je i najpovoljnija vijest da nam slijedi kratkotrajan prestanak oborina.

Vec se tijekom srijede ocekuje postupno razvedravanje, jaka bura i znatno zahladenje. Temperature zraka na citavom ce se podrucju spustiti za pet do osam stupnjeva i prvi put najaviti dolazak zime. U višim se predjelima ocekuje i prvi ozbiljniji snijeg.

No, bura i suho vrijeme kratko ce trajati jer se vec u petak ocekuje nova ciklona, zapuhat ce jaki južni i istocni vjetrovi, a zatim slijede jake kiše. U višim predjelima ocekuje se i dosta snijega.

Grabar istice da se najjace kiše ocekuju na južnim podrucjima poluotoka pa bi Pula i njena šira okolica još jednom mogle biti ugrožene za vikend i pocetkom iduceg tjedna.


Podijeli: Facebook Twiter