Jaka kiša, ali bez velike poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci s ponedjeljka na utorak krajnji jug Istre zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu koja je dugo trajala i izazvala bojazan od poplave medu stanovnicima Fažane, Valbandona i Medulina, koji su u strahu za svoju imovinu svaki put kad padne veci pljusak. Ovaj put, na srecu, nije bilo poplava.

Javna vatrogasna postrojba Pula u utorak tijekom ranih jutarnjih sati imala je tek nekoliko manjih intervencija zbog poplavljenih podruma, od toga dvije u Medulinu.

Podaci s automatskih meteoroloških postaja na portalu Istramet pokazuju da je najviše kiše palo na jugozapadu i jugu, uglavnom više od 50 milimetra po cetvornom metru, što je ponovo stvorilo lokve na pojedinim kriticnim punktovima Puljštine. Prema tim podacima, najviše kiše palo je u Fažani, 62 milimetra po metru kvadratnom, u Rovinju 50, u Porecu 30, dok je u zracnoj luci Pula izmjereno 43 litre kiše po cetvornom metru.

Tamara Puja, v.d. direktorica fažanskog Komunalca, rekla je da su njihovi djelatnici tijekom dana imali posla na cišcenju pojedinih zacepljenih šahtova, a zbog nekih je pozvana i Herculanea.

- Nije dugo prošlo od posljednje poplave na našem podrucju i ljudi su dosta uspaniceni. Ako se u naredna 24 sata ponovi još jedan ovakav pljusak Šurida i Valbandon bi mogli zaplivati. Voda se pocela nakupljati na onim mjestima koja i inace poplave, zbog cega smo stanovnicima podijelili dodatne vrece s pijeskom za zecje nasipe, rekla je Puja.


Podijeli: Facebook Twiter