Jaka bura rušila stabla diljem Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog orkanske bure koja je u nedjelju navečer zahvatila Istru županijski je centar 112 primio niz dojava o padu grana i stabala.

U Puli je prije 10 sati palo stablo u Ulici benediktinske opatije, kod Zavoda za zapošljavanje, a uklonili su ga djelatnici Herculanee. Iz Centra pak saznajemo da je vjetar razbacao plastične elemente kružnog toka na pulskoj zaobilaznici kod Plinare. Bura se poigravala plastičnim kontejnerima za otpad diljem grada. Zbog jake bure oko 14 sati palo je stablo na tri automobila parkiranih na označenim parkiranim mjestima uz nogostup Anticove ulice u Puli. Deblo u dvorištu Doma branitelja doslovno je puklo, a dio s krošnjom pao je na suzuki swift, fiat punto i ford cmax, svi s pulskim registracijskim oznakama. Veću štetu pretrpio je punto kojem je razbijeno vjetrobransko staklo i udubljen krov, dok je swiftu stradao dio haube i prednji lijevi blatobran. Stablo su uklonili vatrogasci, a za vrijeme intervencije zatvorili su ulicu za promet, od kazališta prema Danteovom trgu.

Bura nije omela red letenja u Zračnoj luci

Premda je u nedjelju navečer zrakoplov Croatia airlinesa koji je stizao iz Zagreba zbog bure imao problema s slijetanjem, pa je u pulsku Zračnu luku sletio u drugom pokušaju, direktor pulskog aerodroma Svemir Radmilo veli da je unatoč jakom vjetru sve prošlo u redu.

Kazao je da bura, koja i danas hara, nije utjecala na red letenja, pa je jutros poletio zrakoplov na redovnoj liniji prema Zagrebu. Budući da se iz pulske Zračne luke nakon ljetne sezone može putovati samo prema Zagrebu, zasad zbog jake bure, potvrdio je Radmilo, nije otkazan niti jedan planirani let.

Buzet: Odletio limeni krov s Robne kuće

Na sjeveru Istre udari bure u jutarnjim satima dosezali su oko 140 kilometara na sat no Buzetom kao da je prošao orkan, a ne olujna i tek na udare orkanska bura. Srušena stabla, oštećeni automobili, uništeni štandovi na tržnici, porazbacani prometni znakovi i kontejneri, dočekali su jutros Buzećane.

U ulici Stjepana Konzula palo je stablo i oštetilo citroen ax. Među najkritičnijim lokacijama u gradu je ona kod Robne kuće gdje je vjetar doslovce odnio cjelu nadstrešnicu kafića te su komadi greda i lima oštetili četiri automobila.

U Mašimovoj škuji pod naletom vjetra stradao je veliki šator od oko 800 četvornih metara površine u kojem je prošlog vikenda uz nastup Jasmina Stavrosa proslavljena Martinja. Cestari, vatrogasci i djelatnici gradskog komunalca "Parka", imaju pune ruke posla. No dan je dug, a vjetar ne jenjava pa je za očekivati da će popis šteta biti puno duži nego je to u ovom trenutku.

Najvažnije je da je olujno nevrijeme koje je poharalo sjever Istre prošlo bez ljudskih žrtava, zahvaljujući i svim službama koje su pravovremeno reagirale, izjavio je župan Valter Flego koji je u pratnji buzetske dogradonačelnice Ane Pernić, direktorice gradskog komunalca "Parka" Ervine Kisiček i zapovjednika JVP Buzet Damira Fabijančića, obišao područja Buzeštine stradala tijekom olujne, na udare orkanske bure. Župan je istaknuo da je materijalna šteta velika, no treba je tek procijeniti.

- Tri su vrste nezgoda, kod javnog dobra u vlasništvu grada ili Županije, kod tvrtki i kod privatnih osoba. Da bi Županija proglasila elementarnu nepogodu, Grad treba popisati svu štetu te ako ona premaši 20 posto gradskog proračuna, što za buzetsko područje iznosi između devet i deset milijuna kuna, proglasit će se elementarna nepogoda, no treba pričekati službene podatke, rekao je Flego. Naglasio je da će neovisno o tome proglasi li se elementarna nepogoda ili ne, Županija pomoći Buzetu kada bude znala o kojim se iznosima radi. Iz sata u sat pristižu novi podaci, u olujnom nevremenu stradala je i Boćarska dvorana u Kozarima, Ina, Drvoplast, a velike štete pretrpjeli su i maslinari, kojima je vjetar poharao maslinike. (G. Č. Š.)

Labin: Vjetar iščupao stablo na parkiralištu

Jaka bura u Labinu do jutros nije prouzročila veće štete. Vjetar je iščupao stablo na parkiralištu na Senarima, gdje srećom nije bilo automobila, te srušio grane u naselju Nove zgrade i na prometnici prema groblju u starom gradu, pa su intervenirali vatrogasci i komunalci. O snažnim udarima vjetra svjedočili su i iščupani prometni znakovi. Na Labinštini su cestari uklonili srušena stabla s lokalnih prometnica u Šumberu, Lazarićima, Plomin Luci i Jasenoviku.

Rovinj: S prozora drugog kata skinuta opasna škurnica

Nevrijeme, srećom, nije zadalo većih glavobolja Rovinjcima. Spremni na promjenu i pad temperatura domaći, ali i gosti koji još uvijek u povećim grupama šeću starogradskom jezgrom samo su se dodatno, uz jakne i vjetrovke "naoružali"  maramama i šalovima.

Kako doznajemo, problema na terenu nije bilo, izuzev jedne jutarnje intervencije. Rovinjski vatrogasci, nešto prije deset sati pozvani su na teren u Ulicu Casale na broj 10. s čijeg je drugog kata punom snagom na ulicu pala dotrajala škurnica.

Zbog, bojazni da ne padne i druga s istog prozora, vatrogasci su je, uz pomoć skela, skinuli i uklonili. Naime, stan je u vlasništvu tzv. vikendaša, koji trenutno nisu u Rovinju.

U Draguću pala murva na župnu crkvu

Što je (s) drveća imalo za pasti, palo je danas i na Pazinštini, a u Draguću je zabilježeno urušavanje samog stabla murve na krov župne crkve Sv. Križa. Kolika su oštećenja na krovištu još nije moguće reći, jer su pazinski vatrogasci zasad samo osigurali mjesto, a uklanjanju će stabla pristupiti kada se orkanski vjetar smiri.

Na povratku s intervencije kod Grimalde su morali raspiliti i ukloniti stablo koje je palo na prometnicu Pazin - Draguć, dok je druga ekipa uz pomoć mještana uklanjala čempres koji se srušio na groblje u Gologorici.

Ponovo su nešto prije podne morali do Oslići na granici s buzetskim područjem gdje je oboreno stablo prekinulo promet na prometnici Draguć - Buzet, a ni noć s nedjelje na ponedjeljak nije prošao bez intervencija.

Već oko dva u noći uslijed jake bure odvojili su dijelovi skele sa zgrade u Prolazu Jože Šurana u Pazinu, dok su u ranim jutarnjim satima pazinski vatrogasci uklanjali stablo s prometnice Pazin - Belci, saznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pazin Serđa Šilića.

Maksimalni udari bure na Pazinštini zabilježeni su u Trvižu gdje je na mahove vjetar puhao brzinom od 98 kilometara na sat, što prema Beaufortovoj ljestvici jačine vjetrova spada u orkanski vjetar, dok je na području Cerovlja evidentirana najviša brzina zračnih strujanja koja je iznosila 78 kilometara na sat što već spada u jaki olujni vjetar.

U Tinjanu je zabilježena brzina vjetra od 68 kilometara na sat što znači da se radilo o olujnom vjetru, slično kao na Starom Pazinu gdje je bilo nešto blaže (63 km/h). U kotlini u kojem se smjestilo županijsko sjedište vjetar pak nije prelazio 43 kilometara na sat.

S burom je došlo do znatnog pada temperature zraka za oko pet stupnjeva Celzijusa.

Bujština: Padala stabla

Bura je na području Buja uglavnom rušila stabla, srećom ozlijeđenih nije bilo, doznajemo od gradonačelnika Edija Andreašića. Djelatnici gradskog poduzeća Civitas Bullearum i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva sve su rješavali po hitnom postupku, pa su stoga preventivno uklonili iz parka Učilišta jelku koja se opasno nagnula nad cestom. Andreašić je dodao da je srušenih stabala bilo i u Kaldaniji i Marušićima, dok se jedno srušilo u Bujama u dvorištu Cestarske kuće. Nažalost, palo je baš na parkirani automobil. Uz to, zabilježili su oštećenja pročelja na pojedinim zgradama.

Na području Umaga i Poreča bura ipak nije imala toliku snagu, pa su tako porečki vatrogasci, kako doznajemo od njihovog zapovjednika Adriana Jugovca, imali ujutro u 9 sati tek jednu intervenciju. Morali su u naselju Donji Špadići ukloniti grane koje su pale na jedan kiosk, što su riješili u desetak minuta. Procijenili su da je taj objekt zbog toga tek manje oštećen.

Meteoalarm: Istra i Kvarner u "crvenom", bura na Učki puhala 170 km/h

Na Učki je u 6 sati puhala bura do 170 km/h, izvijestio je meteorološki portal Istramet, a na Kamenjaku gotovo 120 km/h na sat. Na Vojaku, na Učki, izmjeren je 1 stupanj Celzijus, što uz hladnu i jaku buru, prema izračunu osjeta temperature djeluje kao -35°C (!), objavio je Istramet.

Državni hidrometeorološki zavod u 7 je sati u Pazinu mjerio 10, a u Puli 11°C. U odnosu na jutarnje temperature proteklih dana pad je to temperature za 5 stupnjeva.

Istra i Kvarner su na stranicama Meteoalarma još uvijek zbog jakog sjeveroistočnog vjetra označeni crvenom bojom, što je najviši stupanj upozorenja. (G. ČALIĆ ŠVERKO; I. RADIĆ, Z. STRAHINJA; D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; N. ORLOVIĆ RADIĆ; A. DAGOSTIN)

Šaljite nam slike nevremena u Istri
Portal Glasa Istre poziva čitatelje da šalju svoje slike nevremena. Slike možete poslati na e-mail adresu [email protected]



 


Podijeli: Facebook Twiter