Jajima po automobilu i Titovim fotografijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I ove je godine, treci put za redom, iz umaškog kafica Tito put Beograda jucer krenula hrvatsko-slovenska Štafeta mladosti, nazvana «Bratstvo i jedinstvo«, koju nije zaustavio ni manji incident s jajima. Nezadovoljna Umažanka i ocigledno protivnica jugonostalgicarske ikonografije, Zdravka Leindl, došavši ogrnuta velikom hrvatskom zastavom i s kapom na kojoj je pisalo «Volim Gotovinu» prvo je jaje, koje joj je prije toga ispalo na pod, razmazala po Titovoj slici na vozilu organizatora štafete i vlasnika kafica, Radoslava Ilica, drugo je bacila na pano s Maršalovim fotografijama pred lokalom, a trece, ciljajuci Ilica, na automobil kad je štafeta krenula. Pritom je vikala «Svi u hudu jamu, bando lopovska!» što je izazvalo kod malobrojne okupljene publike podsmijeh i nevjericu.

Sve to pratila je grupa novinara koja se ovoj «priredbi» redovito odaziva.

- Štafeta nema nikakve politicke konotacije, ona je simbol razbijanja barijera i prenijet ce srdacne pozdrave svim narodima i narodnostima. Ponosni sam jugonostalgicar sam i smeta me pljuvanje po Titu, što je sramota za svakog poštenog Hrvata. Tito je bivšoj državi, odnosno Hrvatskoj, darovao najljepši dragulj na svijetu – Istru i Dalmaciju. Zato ih molim da više po njemu, njegovim djelima i antifašizmu ne pljuju, kazao je Ilic.

Ilic je inace predsjednik umaškog Društva «Josip Broz Tito» i Socijalisticke radnicke partije te sekretar CK KPH u osnivanju. Nakon što je Štafeta mladosti zabranjena 1987., ponovno su je pokrenuli Ilic i Štefica Srica iz rijeckog Društva »Titova Republika« koja je jucer istaknula da je štafeta simbol ljubavi.

Iako je trebala krenuti u 12.44 sati, start je kasnio desetak minuta najprije zbog novinara koji su uzimali izjave, a zatim nakratko zbog letecih jaja. Ipak, s Rijecankom za volanom i Umažaninom koji je virio kroz gornji prozor držeci štafetu u ruci, stari «mercedes», navodno kupljen 4. svibnja 1980., krenuo je iz Garibaldijeve ulice u povijesnoj jezgri u dir po gradu uz odobravanje i pljesak prolaznika. Nastavili su zatim prema Novigradu, Brtonigli i Bujama, nakon cega ce preko Buzeta, Rijeke i Kumrovca na nekadašnji Dan mladosti, 25. svibnja, doci u srpsku metropolu, gdje ce ispred Kuce cvijeca tocno u podne biti održana manifestacija urucenja štafeta iz republika bivše države. Sve koje pristignu bit ce izložene u tamošnjem Muzeju »25. maj«, a nositelje ce primiti predstavnici Društva »Josip Broz Tito« iz Srbije, medu kojima se ocekuje i Titov unuk Joška Broz, najavila je Srica.


Podijeli: Facebook Twiter