Jaja za bolje zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jaja, prema novim saznanjima, spadaju u kategoriju superhrane jer poboljšavaju opce zdravstveno stanje i ucinkovita su u borbi s viškom kilograma.

Nutricionisti kažu da su jaja jedna od najhranjivijih namirnica, a za maksimalan ucinak preporucuje se jedno dnevno. Detaljni rezultati ovog najnovijeg istraživanja bit ce objavljeni u lipanjskom izdanju casopisa Nutrition and Food Science, a znanstvenici koji su sudjelovali u njemu analizirali su podatke iz 71 istraživanja da bi podrobnije proucili hranjive sastojke jaja i njihovu ulogu u prehrani.



Otkrili su da su jaja, iako imaju malo kalorija, bogat izvor proteina i da su puna važnih sastojaka, posebno vitamina D i B12, selena... U izvještaju stoji da su jaja, od svih izvora proteina, najbogatija kombinacijom aminokiselina koja je kljucna za razvoj djece i adolescenata. Visoka razina antioksidansa pronadena u jajima znaci da pomažu i u sprecavanju razvoja ocnih bolesti.

"Zdravstvene blagodati jaja cine se tako sjajnima da nije pretjerivanje nazvati ih superhranom te su jedna od nutritivno najbogatijih namirnica. Ne samo da imaju malo kalorija, vec su prepuna nutrijenata koji su od kljucnog znacenja za zdrav život. Jaja su idealna hrana za svako razdoblje života, a osim toga, lako se spravljaju i ukusna su", rekla je dr. Carrie Ruxton, nutricionistica koja je vodila ovo istraživanje.



Jaja bi posebno trebale jesti mlade osobe, osobe koje ne piju mlijeko kao i one koje previše uživaju u mesu, preporucuju strucnjaci.

Znacajan je i podatak da se u jajima nalazi važna kolicina vitamina D koji je prema novim saznanjima iznimno važan u jacanju imuniteta i prevenciji raznih bolesti, u prvom redu gripe i raka, a samo jedno jaje sadrži 20 posto dnevnih potreba za vitaminom D.



Jaja takoder igraju važnu ulogu u gubitku kilograma, a ono srednje velicine ima samo 80 kalorija. Istraživanje je pokazalo i da konzumiranje jednog ili dva jaja dnevno kod vecine ljudi ne povecava ukupnu razinu kolesterola.


Podijeli: Facebook Twiter