Jahte iz grckih marina sele u Tursku, Hrvatsku i Crnu Goru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve veci broj vlasnika jahti u Grckoj isplovljava prema marinama u Turskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj bježeci od dodatnih poreza za 2012. godinu, koji su takoder ponukali oko 4.000 vlasnika da izbrišu svoje brodove iz registra, prema podacima grcke obalne straže.

Ta cinjenica, u kombinaciji s 50 posto pada u prodaji rekreacijskih plovila od 2008. (prema studiji ICAP-a) i 25 posto manjeg broja brodova vezanih u grckim marinama, daje prilicno depresivnu sliku nautickog sektora u Grckoj, izvijestio je tijekom vikenda atenski dnevni list Kathimerini na svom mrežnom portalu.

Prema rijecima predsjednika grcke udruge marina Stavrosa Katsikadisa, tijekom posljednje tri godine grcka država propustila je prihode od najmanje 120 milijuna eura zbog pada aktivnosti u nautickom sektoru.

Silazni trend poceo je s donošenjem zakona 2009. kojim je nametnut poseban porez na privatna i profesionalna rekreacijska plovila, kroz koji se više poreza ubire na brodove preko 10 metara dužine, rekao je Katsikadis.

Primjerice, motorna jahta od 20 metara koja ne plovi pod zastavom Europske unije na vezu u grckoj marini placat ce 5.000 eura godišnje naknadu za vez i osnovne usluge te dodatnih 2.500 eura hitnih prireza i drugih pristojbi.

Kombinacija visokog PDV-a i velike birokracije takoder odbija nauticare jer se u Grckoj na naknadu za vez i druge usluge naplacuje 23 posto PDV-a, povrh hitnih pristojbi i posebnih poreza. Brodovima koji ne plove pod zastavom EU-a, štoviše, naplacuju se prema njihovoj duljini, piše Kathimerini.

Za razliku od Grcke, Turska ne naplacuje PDV-a za privez rekreacijskih plovila stranih fizickih osoba, a postupak provjere svih dozvola i dokumenata puno je jednostavniji i posjetiteljima se odmah izdaju vize.

Ono što grcke marine i dalje cini atraktivnim je da su konkurentne u odnosu na cijene te da nude mnogo potpuniju tehnicku podršku i vrlo iskusno osoblje pa su se mnogi vlasnici ipak vratili iz Turske, rekao je Katsikadis.

Medutim, prema predsjedniku grckog saveza udruga profesionalnih vlasnika jahti, Antonisu Steliatosu, ukupan broj od 19 marina u zemlji kao što je Grcka je vrlo mali u odnosu na konkurente u susjedstvu.

Za razliku od Grcke, u Turskoj je u posljednjih nekoliko godina došlo do prave eksplozije u izgradnji marina, kazao je Steliatos.


Podijeli: Facebook Twiter