Jahtaši u Istru (još) nisu došli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nauticka sezona u punom je jeku i prema pokazateljima na terenu sasvim je sigurno da ni u toj turistickoj branši ruže ne cvjetaju. Iako su najave bile ohrabrujuce, statisticki pokazatelji Lucke kapetanije i marina na sjevernom Jadranu govore suprotno.

Glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan priopcila je da su od pocetka godine do 10. srpnja lucke kapetanije i ispostave na Jadranu izdale 21.783 vinjete za strane brodice i jahte, što je za 0,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

- Najviše vinjeta izdala je Lucka kapetanija Pula, 7.246, a slijedi Rijeka s 5.395 izdanih vinjeta. Najveci porast (5,5 posto) bilježi Lucka kapetanija Zadar, u kojoj je od pocetka godine do 10. srpnja izdano 3.256 vinjeta. Porast od 13 posto bilježi se i u izdavanju vinjeta stranim jahtama koje su i prošle godine bile u Hrvatskoj, što znaci da je rijec o našim stalnim gostima, dok je ukupan broj uplovljavanja stranih jahti veci za 7,14 posto, kaže statisticki suho Halužan.

I pulski lucki kapetan Josip Lazaric nas je izvijestio o statistickim brojkama. Po njegovim rijecima ispada da je u Istri od pocetka godine do 11. srpnja izdano oko dva posto manje vinjeta u odnosu na isti period lani, no optimisticno najavljuje da se veci val nauticara tek ocekuje oko 15. srpnja.

- Sve naše istarske ispostave su u tom razdoblju izdale 7.475 vinjeta. Boravak su produžili vlasnici 923 jahte i 3.801 brodice. Prvi put svoj je boravak prijavilo 2.310 vlasnika brodica i 441 jahte. Broj jahtaša koji su prvi put ušli u teritorijalne vode Hrvatske je u padu za 11,9, odnosno 7,1 posto, ovisno radi li se o jahtama ili brodicama. Produljenje vinjeta je u porastu za 0,8 posto za brodice te 7,2 posto za jahte. Od pocetka godine do jucer lucka ispostava u Umagu je izdala 1.705 vinjeta, ispostava u Porecu 1.590, u Puli 1.587, u Novigradu 1.275, u Rovinju 1.166 te ona u Rapcu 134 i u Raši 18 vinjeta, detaljno je izvijestio kapetan Lazaric. (Cristian Bruno GALIC)

REPORTAŽU O POTRAZI ZA JAHTAMA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter