Jagoda se nece vratiti ocu zlostavljacu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni dužnosnici i djecje pravobraniteljstvo založili su se za slucaj 9-godišnje djevojcice Jagode, kojoj zbog krute i neodgovarajuce zakonske procedure nakon tri godine života u udomiteljskoj obitelji prijeti povratak ocu silovatelju.

Ministar zdravstva Darko Milinovic izrazio je nadu da ce sud što skorije prihvatiti zahtjev centra za socijalnu skrb te za godinu dana produljiti udomiteljski smještaj za zlostavljanu djevojcicu da bi se u tom razdoblju razmotrila mogucnost oduzimanja roditeljske skrbi.

- Necemo dopustiti daljnje zlostavljanje djevojcice, ali ni njezinog brata, o cijemu zlostavljanju takoder postoje naznake. Nadam se da ce sud u iducih desetak dana donijeti odluku koja ce centru za socijalnu skrb omoguciti utvrdivanje dodatnih okolnosti te, bude li za to osnova, podnošenje zahtjeva sudu za oduzimanje roditeljske skrbi, kazao je Milinovic.

Ministar pravosuda Ivan Šimonovic Jagodin je slucaj nazvao šokantnim i obecao da ce uciniti sve što je u njegovoj moci da se ne otvori ni jedna mogucnost povratka djevojcice ocu zlostavljacu.

Nesretna djevojcica prije tri je godine smještena u udomiteljsku obitelj jer se sumnjalo da je otac seksualno zlostavlja. Sud je u meduvremenu pravomocnom presudom oca oslobodio optužbe za silovanje jer tada 6-godišnja djevojcica, evidentno traumatizirana onime što je proživjela, tijekom sudenja nije dovoljno jasno izrekla tko ju je silovao.

Tek je nedavno svojoj psihologinji poslala pismo u kojem je napisala da ju je otac zlostavljao, da se ne želi vratiti u svoju obitelj te da otac vjerojatno zlostavlja i njezina cetverogodišnjeg brata. Otac je, s obzirom na oslobadajucu presudu, zatražio da mu se Jagoda vrati.

Iako je djevojcica u meduvremenu jasno izrekla tko ju je silovao, ocu zlostavljacu, po važecem zakonodavstvu, ne može se dvaput suditi za isto djelo. Zbog takve rupe u sustavu, 9-godišnjakinja se našla pred stravicnom odlukom sustava da je vrati ocu koji ju je seksualno zlostavljao.

Prema rijecima Mile Jelavic, pravobraniteljice za djecu, povratak djevojcice u obitelj se mora sprijeciti. Mogucnost da se zbog jedne sudske odluke nemocno dijete vrati u obitelj u kojoj je proživjela zlostavljanje zgrozila je javnost pa se na Facebooku u samo dva dana otkako je slucaj došao u javnost formirala grupa podrške maloj Jagodi s više od 5.000 potpisnika.


Podijeli: Facebook Twiter