Jagma za dodatnim bodovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon današnje objave rezultata prvog upisnog kruga u srednje škole, vidljivo je da je u Istri najveca navala i ove godine bila u gimnazijama, zatim u razredima ekonomskog smjera i tehnickog smjera cetverogodišnjeg obrazovanja, a najmanje je ucenika zainteresirano za trogodišnje strukovne programe.

Iako mjesta u školama ima i previše - u osmim razredima bilo je 1.865 ucenika, a prve razrede 25 srednjih škola u Istri može upisati njih 2.647 - mnogi su ostali razocarani i ispod crte iako su imali dovoljan broj bodova. Naime, konkurencija je bila velika, posebice u gimnazijama pa su brojne škole morale podici upisni prag. Tako je u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu bilo potrebno bar 54 bodova za upis u gimnazijski program, dok je minimum koji propisuje Ministarstvo 46. Prijavljeno je cak 58 kandidata koji su imali više od 60 bodova.

U prvom su roku u potpunosti popunjene tri škole, sve tri u Puli - Ekonomska, Medicinska i Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Pazinska gimnazija puna, u pulskoj ima mjesta


- Popunili smo sva tri razreda opce gimnazije, a pristiglo je toliko prijava djece da bismo mogli upisati još jedno odjeljenje, kazao je ravnatelj Josip Šiklic. Navala u ovoj školi postoji i za ostale smjerove, a nepopunjen je ostao samo program za prodavaca, koji vec godinama lošije stoji pa u školi razmišljaju o uvodenju zamjenskog programa.

U pulskoj Gimnaziji još uvijek ima nekoliko slobodnih mjesta za drugi upisni rok, ali i ovdje je prag bio puno veci od minimalnog - matematicku gimnaziju nije se moglo upisati s manje od 57 bodova, a jezicnu s 51. Iako vecina ucenika visoke bodove stjece zbog ocjena i dodatnih sportskih ili drugih aktivnosti, državnih natjecanja i slicno, bodovi se mogu dobiti i na temelju zdravstvenih i socijalnih uvjeta.

- Roditelji su donosili razne potvrde jer žele osigurati da se djeca upišu, dodao je ravnatelj Šiklic u pazinskoj školi. Dodatna tri boda imaju pravo kandidati sa zdravstvenim teškocama i poteškocama u ucenju, dok dva boda stjecu djeca koja žive uz roditelje s PTSP-om ili teškom bolesti, uz nezaposlena oba roditelja ili samohranog roditelja u sustavu socijalne skrbi, odnosno u obitelji sa socijalnom zaštitom.

- Rijec je o ozbiljnim bolestima, pa i malignim, o teškim operacijama i slicno, a ne radi se samo o alergijama kako su pisali neki mediji, odnosno kad je rijec o alergijama, radi se o teškim kronicnim slucajevima. Kod odredenih zdravstvenih poteškoca postoji kontraindikacija da se djeca upišu u odredene škole, pa ih se upucuje u gimnazije ili ekonomske smjerove gdje ne postoje zapreke za zdravstvene poteškoce, kazala je Dr. Helena Blažic, specijalista medicine rada u Puli.

Predstavnik Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja za Istarsku županiju i ravnatelj Tehnicke škole u Puli Dalibor Paus veli da su kriteriji za izbor kandidata vec godinama jednaki, pa ne vidi razlog zbog cega se toliko prašina podiglo oko dodatnih bodova. Jedina je razlika što su se prije "dodaci" racunali u postotku, a sada u bodovima.

- Uveden je i novi kriterij u skladu s politikom ravnopravnosti spolova pa tako dodatna dva boda dobiva ucenik koji upiše školu gdje je 80 posto ucenika suprotnog spola, a u našoj školi bodove time dobivaju ucenice, kazao je Paus. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter