Jaffa keksi povuceni iz trgovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povlace li sporne Jaffa keksa iz trgovina, upitali smo Anu Mitrovic, voditeljicu Ureda za odnose s javnošcu Konzuma, koja nam je potvrdila da su keksi u njihovim ducanima povuceni iz prodaje odmah po upozorenju. Provjerom ducana uvjerili smo se da spornih keksa nema niti u pulskoj Billi. Željko Jelenic, izvršni direktor Puljanke, naveo nam je da službeno upozorenje od nadležnih institucija nisu dobili, no da ce kekse u tijeku dana povuci s polica na temelju obavijesti dobavljaca.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja objavilo je u cetvrtak da je analiza uzoraka Jaffa keksa, koje proizvodi istoimena tvrtka iz Crvenke u Srbiji, pokazala da su keksi zdravstveno ispravni, ali zbog cinjenice da je u ambalaži utvrdena prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama iz predostrožnosti je naredeno njihovo povlacenje i opoziv s hrvatskog tržišta.

Na temelju zajednickog dogovora Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi krajem prošlog mjeseca proveden je izvanredni nadzor sanitarne inspekcije te uzorkovanje predmetnih keksa na hrvatskom tržištu, nakon što su isti povuceni sa slovenskog. Odluku da se keksi povuku iz prodaje donio je slovenski zdravstveni inspektorat, nakon što je utvrdeno da kartonska ambalaža sadrži nedopuštene tvari koje se kroz plasticnu foliju lako izlucuju na proizvod.

Zanimljivo je dodati da je od trenutka povlacenja spornih keksa sa slovenskog tržišta do iste odluke hrvatskih mjerodavnih institucija prošao cak 21 dan. Sva sreca što se pokazalo da opasnosti za zdravlje nije bilo.

Na cijeli je slucaj reagirala i prozvana tvrtka objavljujuci da je u cilju sprjecavanja bilo kakvih sumnji vezanih uz kvalitetu svojih proizvoda odlucila s tržišta povuci seriju proizvoda s navodno spornom ambalažom. "Tvrtka objavljuje da su se nalazi koji su joj predstavljeni, a koji su pokazivali povecani stupanj tvari benzofenon i tvari 4-metilbenzofenon, odnosili iskljucivo na tisak vanjskog dijela pakiranja i nikada nisu mogli niti na koji nacin ugroziti kvalitetu i sigurnost samog proizvoda", tvrde iz Jaffe.


Podijeli: Facebook Twiter