Jadrolinija će Uljaniku naplatiti 3 mil. eura penala?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U riječkoj luci jučer je svečano kršten novi Jadrolinijin trajekt "Brač", ukupno pedeseti u njihovoj floti. Riječ je o drugoj novogradnji od ukupno njih četiri koje za ovog nacionalnog putničkog brodara gradi pulski Uljanik.
Kuma brodu proslavljena je hrvatska paraolimpijka Ana Sršen, čije je prigodno obraćanje pobudilo velik pljesak svih prisutnih uzvanika.
- Izuzetna mi je čast što sam odabrana da budem kuma ovom brodu koji nosi ime jednog od naših otoka. Moj život je vezan uz more, vodu i otoke i zato se osjećam kao da sam stigla kući. Željela bih ovom prilikom podsjetiti na sve kapetane i sva ona isplovljavanja Jadrolinijih brodova u kojima su spašavali ljudske živote, kao i onda kad su to činili zbog novih života. Želim ovom trajektu i njegovoj posadi mirno more, da se na njemu uvijek osjećaju jednako lijepo kao što se ja osjećam uz more. I da se uvijek sretno i sigurno vrate svojim najmilijima, poručila je Ana Sršen kojoj su predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac i zapovjednik "Brača" Ladislav Miculinić uručili prigodan dan – brodsko zvono.

U skladu s tradicijom, riječi blagoslova novom trajektu i njegovoj posadi uputio je velečasni Luka Lučić, a za dobar štimung pobrinuli su se članovi riječke klape Flumen.
Uz Klanca i nedavno postavljenog novog direktora Uljanik Brodogradilišta Silvana Kranjca, brojnim uzvanicima obratio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je izrazio želju da jedan od budućih Jadrolinijih brodova nosi dvostruko "Rijeka" na svojem pramcu.
Ispred Ministarstva pomorstva svečanosti je nazočio pomoćnik ministra Igor Butorac koji je najavio skoro donošenje Strategije pomorskog razvitka Hrvatske, koja je upućena u Vladinu proceduru. 
Kao i preostala tri iz serije, trajekt "Brač" može primiti 616 putnika i 145 osobnih vozila, pogone ga četiri motora svaki jačine 442 kW s kojima bi trebao postizati brzinu od 12,5 čvorova.
U prostranom salonu mogu se smjestiti 322 putnika, primijenjeni su maksimalni standardi sigurnosti u njegovom opremanju, a posebna pažnja obratila se i na prilagođenost osobama s invaliditetom.
U odnosu na ranije brodove s pomičnim palubicama, "Brač" ima garažu ispod glavne palube, kapaciteta četrdesetak vozila što omogućuje njihov brži ukrcaj i iskrcaj.
Prema najavi direktora pulskog brodogradilišta Silvana Kranjca, posljednje dvije Jadrolinijine novogradnje koje će također nositi imena hrvatskih otoka, Krka i Mljeta, planiraju se za isporuku koncem kolovoza ili početkom rujna.
Odmah nakon svečanog ceremonijala, "Brač" je već jučer bio na svojoj prvoj redovnoj plovidbi između Valbiske i Meraga jer je njegov prethodnik "Kornati" u međuvremenu preseljen na liniju Ploče -Trpanj.

Poslovna tajna

O penalima zbog kašnjenja u isporuci trajekata ni u Rijeci ni u Puli ne žele javno govoriti, pravdajući se da je u pitanju poslovna tajna. U dobro upućenim krugovima bruji se da će ugovorne kazne koje će iskoristiti Jadrolinija biti i veće od onih o kojima se prvotno nagađalo, navodno je u pitanju blizu tri milijuna eura za sva četiri trajekta.  
Osim što je Uljanik ugovorne rokove za svaki od trajekata probio za, u prosjeku, četiri mjeseca, nepotvrđene informacije upućuju da će Jadrolinija penalizirati i povećanu masu u odnosu na onu koja je bila predviđena za ove novogradnje, a što za sobom povlači njihovu manju nosivost i veći utrošak goriva.
Naši izvori upućuju da su se po ovim neugodnim pitanjima, navodno, Jadrolinija i Uljanik uspjeli dogovoriti tako da stvar ne bi trebala dospjeti na sud. Nakon što se podvuče i ova crta ispod cijelog posla, ispada da će Jadrolinija, umjesto 32 milijuna eura, ova četiri trajekta platiti oko 29 milijuna eura. (O. ANTEŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter