Jadransko-jonska regija treba postati područje suradnje i napretka

Ivan Jakovčić (D. Št.)
Ivan Jakovčić (D. Št.)

- Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić video-porukom se obratio sudionicima “Foruma o EU strategiji za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR)” koji se održava u Dubrovniku. Kao glavni izvjestitelj EP-a za EUSAIR Jakovčić je u svom obraćanju naglasio važnost suradnje zemalja članica i kandidatkinja za članstvo u EU na zajedničkim razvojnim projektima na području jadransko-jonske makroregije.

 “Stoljećima su Jadransko i Jonsko more bila područja suradnje i prijateljstva. Na obalama tih mora cvala je kultura i gospodarstvo. No, na tom području vodili su se i ratovi. Danas, EU je svojom inicijativom (EUSAIR) otvorila novu perspektivu svim građanima koji žive uz obale tih mora. Tu priliku moramo iskoristiti. Zbog toga svi mi, koji smo uključeni u realizaciju Strategije za razvoj jadransko-jonske makroregije, imamo veliku odgovornost prema našim građanima", rekao je Jakovčić u obraćanju sudionicima konferencije.

 "Niz je konkretnih, zajedničkih projekata o kojima se ovih dana razgovara na Konferenciji u Dubrovniku. O tim smo razvojnim projektima  razgovarali i u Bruxellesu i Strasbourgu kada je na plenarnoj sjednici EP-a usvojen moj Izvještaj o jadransko-jonskoj strategiji. Očekivanja naših građana su velika. Velike su i  mogućnosti i resursi. Uvjeren sam da zajedno možemo ostvariti ono što je san stanovnika te mekroregije: da to područje postane područje suradnje i napretka. Ova makroregija, koja obuhvaća i zemlje članice i zemlje kandidatkinje za članstvo, ima jasnu budućnost unutar EU-a. To je posebno važno za sve zemlje zapadnog Balkana za koje EUSAIR predstavlja dodatni motiv na putu do članstva," poručio je Ivan Jakovčić. (D. G)

 


Podijeli: Facebook Twiter