Jadranski carrousel u knjižari Petit

Daniel Načinović sinoć je publiku proveo kroz "Jadranski carrousel"
Daniel Načinović sinoć je publiku proveo kroz "Jadranski carrousel"

U opuštenom ambijentu knjižare Petit poznati pjesnik Daniel Načinović sinoć je publiku proveo kroz "Jadranski carrousel", kako se i zvao program sastavljen uglavnom od njegove poezije uz  prisjećanje na stihove Tina Ujevića, kao i neke pet stoljeća stare strofe, a bila je ovo i uvertira u Svjetski dan knjige.

Ovaj poznati pjesnik zadržao se ipak u svojim pjesničkim putešestvijama najviše na sjevernom Jadranu. Opisao je spomenike Istre, poput Eufrazijane, Arene i kažuna te se prisjetio brodova i barki, posebice legendarne rovinjske batane da bi potom kroz svoju pjesmu "Gente di frontiera" odao počast legendarnom istarskom piscu Fulviju Tomizzi.

Načinović je kao i uvijek pokazao svu raskoš poznavanja jezika i dijalekata koji se u Istri govore, od labinjonskog do rovinjskog, čitajući i pjevajući na hrvatskom i talijanskom za što su ponekad bile dovoljne samo riječi, a ponekad bi zasvirao na gitari.

Prisjetio se i djetinjstva, odlaska u kino i televizije koju je prvi put gledao sa stabla, no publici se posebno svidjela ironična pjesma o rudarskim činovnicima budući da je rodom iz Labina. Nadahnuto je govorio uglavnom sjetne stihove, spretno prebirao po gitari, ali i pričao o svojim pjesmama, izvlačeći svoja sjećanja, dok su se na ekranu iza njega nizale stare fotografije koje je skupio Josip Vretenar.

Imao je i goste. Dio mlade ekipe okupljene u glumačku družinu poznatu kao Go Go Wrighters izveli su skeč nazvan "Dialogue", a Lenko Uravić, poznat kao ljubitelj poezije i recitiranja interpretirao je Lorcinu pjesmu. Vlasnik knjižare Petit Elmo Cvek pročitao je pjesmu Nade Pomper posvećenu Načinoviću nazvanu "Samo pjesniku je dano". (M. RADIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter