Jadranske županije pripremaju se za EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici sedam hrvatskih jadranskih županija (Istarske, Primorsko-goranske, Licko-senjske, Zadarske, Šibenske, Splitske i Dubrovacko-neretvanske) sastali su se u subotu u Porecu s Paulom Vandorenom, šefom Delegacije Evropske unije u Hrvatskoj, i Mercedes Bresso, predsjednicom Odbora regija pri EU-u. Visoki predstavnici EU-a su na poziv župana Ivana Jakovcica došli u Porec nakon niza susreta s hrvatskim politicarima i konferencije s predstavnicima podunavskih zemalja održane u petak u Vukovaru.

"Danas smo razgovarali o buducnosti Jadranske regije, o tome kako hrvatske jadranske županije vide svoju buducnost unutar EU-a i kako se pripremiti za ukljucivanje u nove oblike suradnje medu regijama razvijenima unutar EU-a. Razgovarali smo o inicijativi proširenja Jadranske regije na Jadransko-jonsku i tražili podršku za tu inicijativu pred tijelima EU-a, a predstavnici svih hrvatskih jadranskih županija izrazili su jedinstven stav o potrebi da Hrvatska što prije postane dio Unije ", rekao je župan Jakovcic na konferenciji za novinare uprilicenoj nakon sastanka.

Predsjednica Odbora regija EU-a (CoR) Mercedes Bresso predstavila je CoR - savjetodavno tijelo Europske komisije, parlamenta i Europskog vijeca, koje cine 344 predstavnika regija iz 27 zemalja clanica i koje ima znacajnu ulogu jer se 70 posto javnih investicija EU-a provodi na lokalnim, odnosno regionalnim razinama.

"Lisabonski ugovor posebno nas je obvezao na poštovanje nacela subsidiarnosti, što znaci da se odluke donose što je moguce bliže volji gradana i na razinama na kojima je to najucinkovitije. Hrvatska ce vec s trenutkom potpisivanja ugovora o pristupanju imati pravo na devet clanova u CoR-u. I jako je važno da u CoR budu izabrani ljudi koji ce znati predstavljati potrebe svojih gradana i prenositi informacije. Danas smo razgovarali i o tim prakticnim, tehnickim stvarima, kako informacije s terena prikupiti i prenijeti u EU tijela i obrnuto", rekla je Bresso.

"Odlicna je bila incijativa za ovaj sastanak, a sve što smo danas culi od župana i zamjenika župana je ohrabrujuce. Razgovarali smo o financiranju iz evropskih fondova, i o provodenju projekata. Tu je Hrvatska ucinila veliki napredak, ali treba još raditi da bi se moglo iskoristiti više novca iz fondova, jer samo tako možemo pokazati hrvatskim gradanima što znaci biti clanicom EU-a. Pri tome, naravno, treba poštivati stroga pravila, jer se radi o novcu evropskih poreznih obveznika. Zato smo sa županima razgovarali o onome što se mora uciniti na regionalnoj i lokalnoj razini, a odnosi se prije svega na stvaranje jake poduzetnicke klime za velike investicije koje ce smanjiti nezaposlenost. Medutim, nužna je snažna borba protiv korupcije na najnižim razinama i uklanjanje ogromnih birokratskih prepreka investicijama", rekao je veleposlanik Vandoren.

"Upoznao sam predsjednicu Bresso s hrvatskom politickom praksom provodenja nacela subsidiarnosti, koja je samo deklarativna. Ali, s druge strane imamo konsenzus na županijskim razinama, bez obzira na politicku pripadnost, o nužnosti ozbiljne reforme sustava", rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. (S. MATEJCIC)


Podijeli: Facebook Twiter