Jadranom plove stranci, domaći nautičari - na vezu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatrag mjesec dana često smo čitali i slušali različite ocjene ovogodišnje turističke sezone. S jedne strane dolazile su informacije da je bolja od prošlogodišnje i od prethodnih te da je dosad nadmašila očekivanja. Nasuprot takvim tvrdnjama, još češće moglo se čuti da je sezona u podbačaju, da je manje dolazaka gostiju i njihovih noćenja.

Neki su to objašnjavali smanjenim dolaskom gostiju iz Rusije, kojima je sada potrebna viza za ulazak u našu zemlju. Možda će kolovoz obrisati sve manjkove iz prethodnog dijela godine pa će konačne ocjene biti drugačije, ali, bez obzira na konačan ishod, jedan segment turističkog poslovanja iskazuje rast u odnosu na prošlu godinu - nautički turizam je u plusu. U dosadašnjem dijelu godine našim morem plovilo je više nautičara nego lani i ostvareno je više nautičkih noćenja. Iako - u turizmu nije bitan broj noćenja, nego količina eura i kuna.

A dobro je znano da su nautičari najbolji potrošači. Čak i kad se recesijski ponašaju, kao što se zbiva posljednjih godina, nautičari dnevno potroše značajno više od običnog, kopnenog gosta. Mnogi bi trošili i puno više kad bismo im servirali odgovarajuću ponudu.

Službeno, prema podacima turističkih zajednica, u srpnju je zabilježeno 74.900 dolazaka nautičara koji su ostvarili 490.237 noćenja, što predstavlja rast od tri posto u dolascima i jedan posto u noćenjima u odnosu na srpanj prošle godine. U plusu su i brojke za prvih sedam ovogodišnjih mjeseci - ostvaren je 181.321 dolazak i 1.205.358 noćenja, odnosno po tri posto više nego lani.

Raščlamba na domaće i inozemne nautičare, a što se prakticira u svim segmentima turizma, otkriva tužnu sliku naše ekonomske stvarnosti. Brojke što se odnose na inozemne nautičare u značajnom su porastu, dok su domaće uglavnom negativne. U sedam mjeseci registriran je dolazak 12.747 domaćih nautičara, što je 2 posto manje, i 66.753 njihova noćenja.

Utješno je što ta stavka iskazuje porast od jedan posto. Samo u srpnju hrvatskim Jadranom plovio je 5.421 domaći nautičar, a njihovih noćenja bilo je 31.530. U odnosu na lanjski srpanj obje brojke su manje - četiri posto u dolascima i jedan posto u noćenjima. (B. ŠULJIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter