Jadranka Kosor s istarskim i dalmatinskim brodarima

Valter Grubica i Jadranka Kosor (K. FLEGAR)
Valter Grubica i Jadranka Kosor (K. FLEGAR)

"Moj angažman vezan za europske izbore je samo način da kažem da sam tu, da sam još živa i da me politika i dalje zanima", poručila je Jadranka Kosor u Poreču na današnjem susretu s istarskim i dalmatinskim brodarima.

Predsjednik udruge Barkarijol Valter Grubica istaknuo je da je njezina Vlada zajedno s nekadašnjim ministrom Brankom Bačićem pomogla u rješavanju krucijalnih pitanja za brodare, omogućila korištenje poticaja za gorivo i potaknula pomlađivanje flote s 56 na 52 godine poticajnim sredstvima kojima je izgrađeno i obnovljeno 60 brodova.

Brodari su Kosor podržali u daljnjem političkom angažmanu i apelirali da lobira za snižavanje PDV-a od 25 posto i njegovo izjednačavanje s više nego dvaput nižim stopama za brodare u susjednim zemljama. Posebno ih je zanimalo što u europskom parlamentu može učiniti za afirmaciju malog i srednjeg poduzetništva te na koja sredstva iz EU-fondova brodari mogu računati.

Jadranka Kosor je na listi Partnerstva hrvatskog centra, na kojoj su Nacionalni forum Nikice Gabrića, HSLS, PGS i Lista za Rijeku. Napomenula je da ostaje nezavisna i da je na listi na posljednjem mjestu po vlastitom izboru.

- Ovo vrijeme trebamo iskoristiti da bismo se podsjetili na ogroman posao koji smo odradili u pristupnim pregovorima. Ako smo to uspjeli, onda od Hrvatske možemo učiniti mjesto na kojemu će se odlično živjeti. U EU-u nam pripada sve što i drugim zemljama, posebno onima koje žive uz more i od mora. Za svaki euro koji iz hrvatskog državnog proračuna uložimo u neki projekt možemo "povući" tri eura iz europskih fondova. Ogromne šanse imaju malo i srednje poduzetništvo, projekti koji zapošljavaju osobito mlade ljude, turizam, poljoprivreda, brodarstvo i ribarstvo, poručila je Kosor.

Zaključila je da je teško očekivati da će postati zastupnica Europskog parlamenta, jer je to moguće jedino zahvaljujući preferencijalnim glasovima, no "čuda su moguća". Kaže da se u budućnosti vidi u hrvatskoj politici, za koju nije dobro trenutno dvostranačje. U Saboru raspravlja prije svega o temama koje su relevantne za hrvatsko gospodarstvo i pravnu državu, istaknula je.

- Imamo pravo na samo 11 zastupnika od 751 u Europskom parlamentu, ali bitno je kakav će tempo oni udarati i hoće li otvarati teme važne za našu zemlju, kazala je Kosor, napomenuvši i da u mnogim hrvatskim strankama, osobito parlamentarnim, ima ljudi koji pošteno i predano rade svoj posao, s kojima bi mogla surađivati. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter