Jadranka Kosor nije marioneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stjepan Mesic u intervjuu Novoj TV hvalio je aktualnu premijerku Jadranku Kosor, ne štedeci njezinog prethodnika Ive Sanadera.

- Što sam više upoznao Sanadera, više vjerujem gospodi Kosor, kazao je Mesic dodavši da su mnogi mislili da ce ona biti marioneta, ali da Kosor ipak «ima osobnost, razumije probleme i zna tko ih može rješavati». Stoga vjeruje da ce Kosor imati snage iskorijeniti korupciju, no samo ako u tu borbu budu ukljuceni svi.

Ponovno se osvrnuo na njegovo i Sanaderovo prepucavanje USKOK-om kazavši da on Sanaderu ne nabacuje USKOK vec je rekao samo «jednu jedinu recenicu, da je premijer rekao da je sve dogovorio Polancec».

- I što ja njemu dajem USKOK za vrat? To nema nikakve veze. A on meni kaže da ce mi poslati USKOK. Slažem se, slažem se, kazao je Mesic ustvrdivši da USKOK o njemu - Mesicu - nema što doznati jer je kod njega sve transparentno, a da bi o Sanaderu možda mogao nešto doznati. Na inzistiranje novinarke što bi to moglo biti, predsjednik je uzvratio da ne zna, da nikad nije bio kod Sanadera u kuci i da se nisu privatno družili. S obzirom na broj afera koje su se otvorile u posljednje vrijeme, Mesic je ocijenio da je ocito bilo nezakonitih radnji, no nije želio spekulirati je li u tim radnjama sudjelovao i bivši premijer, istaknuvši da nije «ni isljednik ni tužilac». Na pitanje je li ministar Božidar Kalmeta pretvrd orah za premijerku, Mesic je podsjetio da je Kalmeta zaslužan za osam zastupnika u Saboru.

- To nije mek orah, nego tvrd, naglasio je predsjednik koji za istrage protiv bivših ministara Polanceca i Roncevica ne misli da su predstava za Europu. Ponovio je svoje stavove oko prodaje Ine i davanja prevelikih upravljackih prava MOL-u, potvrdivši da ne treba iskljuciti mogucnost da je netko od toga imao financijsku korist, no nije precizirao na koga misli.

Mesic je ustvrdio i da nije bio blizak s Hrvojem Petracem kojeg je, kako je kazao, dva puta sreo u životu, jednom u prolazu, drugi put na rodendanu pokojnog Ive Pukanica. U pogledu Pukanica istaknuo je da je bio nezadovoljan rješavanjem pokušaja njegovog ubojstva.

- Tek kad je poginuo, zašutjeli su i vidjeli da je covjek stvarno bio u opasnosti, napomenuo je Mesic.

Govoreci o Vladimiru Zagorcu, predsjednik je ocijenio da smo imali puno ratnih profitera, a «prakticki nismo kaznili niti jednoga», ali je uvjeren da ce i to doci na red. Za to što mu se predbacuje da je Tudmanove transkripte nezakonito poslao u Haag, odgovorio je da na njima nije stajala oznaka tajnosti te da Hrvatska danas nema posljedica zbog tih transkripata, nego zato što je netko u ime Hrvatske cinio zlocine. Na pitanje je li Vlada pretjerala s istragom oko topnickih dnevnika, Mesic je kazao da se, primjerice, generala Rahima Ademija, koji «nikada nije bježao od istine», moglo pitati, a ne da se ide u nekontrolirani pretres.


Podijeli: Facebook Twiter