Jadranka Kosor i službeno izbačena iz HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj je sjednici jednoglasno odbilo priziv Jadranke Kosor na odluku Visokog suda časti kojom je isključena iz stranke, izjavila je novinarima nakon sjednice Predsjedništva glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš.

- Predsjedništvo je odbacilo priziv Jadranke Kosor na odluku Visokog suda časti kojim se ona bezuvjetno isključuje iz HDZ-a, rekla je Oruč Ivoš.

Peteročlano vijeće Visokog suda časti HDZ-a 1. ožujka jednoglasno je odlučilo o bezuvjetnom isključenju Jadranke Kosor iz HDZ-a jer je, kako je odluku obrazložio predsjednik Visokog suda časti Florijan Boras, javnim istupima dovodila u pitanje HDZ-ova tijela i ustrojstvo.

Predsjedništvo je odlučilo da će Jadranku Kosor u saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport zamijeniti Darko Milinović, koji je taj odbor i prije vodio.

Silvana Oruč Ivoš izjavila je da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici analiziralo rezultate izbora za Europski parlament te je izrazilo zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozvalo članstvo na mobilizaciju za predstojeće lokalne izbore.

Također, u Predsjedništvo stranke odlučio je kooptirati i predsjednika HDZ-ova Odbora za branitelje Željka Dilbera. (Hina)

Kosor: I SDP je demokratičniji od Karamarkovog HDZ-a

Jadranka Kosor novinarima je poslijepodne rekla da je očekivala da će čuti obrazloženje odluke o njenom izbacivanju iz HDZ-a od onoga tko ju je donio.

Nastavila je usporedbom današnjeg "Karamarkovog HDZ-a" sa SDP-om, naznačivši između redaka da stranku političkih konkurenata smatra demokratičnijom.

- Ugledni članovi SDP-a vrlo kritično govore o svojim ministrima i ništa im se ne događa. A ja sam izbačena s obrazloženjem da sam naštetila ugledu stranke, samo zato što sam rekla istinu da moje vodstvo nije detuđmaniziralo i dekroatiziralo HDZ. To svi znaju u HDZ-u, ali jedno sam se ja usudila reći, ispričala je i dodala da zna da se Šeks ne slaže s tom odlukom, ali iz nekog razloga to ne želi javno reći. Politiku Tomislava Karamarka ocijenila je - lošom.

- Danas je apsolutna zvijezda jedna njihova koalicijska partnerica koja govori da Hrvatska nije spremna za EU i da ne smijemo u Europu na koljenima ulaziti. Pitam je li u interesu Hrvatske takve stvari govoriti i kako mogu zajedno funkcionirati dvije politike; jedna proeuropska i ona koja je protiv EU-a, dodala je.

Također je ustvrdila da nikad ne bi pozvala članove HDZ-a da prosvjeduju protiv ćirilice, jer je Franjo Tuđman još 1996., kad je Hrvatska ulazila u Vijeće Europe, postavio temelje za Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

- Dok sam bila na čelu HDZ-a, bila je to europska politika i nije se moglo dogoditi da neki član 10. travnja izvjesi zastavu ili da se plješće onima koji spominju taj dan, rekla je i napomenula da se nakon izbacivanja iz HDZ-a neće priključiti nijednoj stranci.

No, u politici će ostati, a na koji način, objavit će u idućim danima. Također je najavila da će o svemu što se događalo u HDZ-u u proteklo vrijeme napisati opširno pismo Europskoj pučkoj stranci. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter