Jadranka Kosor i Šeks potpredsjednici Sabora?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic sazvao je za iduci cetvrtak konstitutivnu sjednicu Sabora. To znaci da ce nova Vlada Zorana Milanovica biti potvrdena dan kasnije, u petak.

Medutim, vec jucer se u Saboru intenzivno radilo. Sastali su se predstavnici oporbenih stranaka koji su raspravljali o raspodjeli mjesta u saborskim tijelima koja pripadaju parlamentarnoj manjini, a najzanimljivije je pitanje tko ce biti dva potpredsjednika parlamenta koja pripadaju oporbenoj kvoti.

Nema još konacne potvrde, ali jucer je izgledalo da ce te dužnosti sebi uzeti Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.

- O tome ce odluciti predsjedništvo HDZ-a, odgovorio je glavni tajnik HDZ-a Branko Bacic na novinarsko pitanje hoce li Jadranka Kosor biti potpredsjednica Sabora.

Bilo je to nakon oporbenog sastanka na kojem je nacelno dogovoreno da obje potpredsjednicke dužnosti idu HDZ-u, dok ce Hrvatski laburisti i HDSSB, koji imaju po šest mandata, na racun tog ustupka dobiti po tri mjesta predsjednika saborskih odbora.

Isprva je Bacic skoro sve tražio za HDZ, cinilo se da nikakav dogovor nije moguc, nije pomogla niti jednosatna stanka. Ali, onda je tijekom druge runde razgovora Bacic izašao na telefonske konzultacije i ubrzo potom sastanak je završen sa spomenutim epilogom.

Ocito je HDZ-u kljucno bilo preuzeti dva potpredsjednicka mjesta pa je Bacicu telefonski sugerirano da popusti malo oko odbora.

Dok su pregovori još trajali, Šeks je prošao pokraj novinara koji su ga u šali upitali sprema li se za selidbu buduci da više nece biti potpredsjednik Sabora. Iz njegove reakcije lako se moglo zakljuciti da to ne dolazi u obzir. Dakle, Šeks je siguran.

Proteklih dana HDZ-ovci, ali i novinari spekulirali su hoce li Jadranka Kosor, odmah po predaji premijerske dužnosti, zgrabiti onu daleko manje atraktivnu potpredsjednika Sabora. Mišljenja su bila podijeljena.

- Kao predsjednica stranke ona na to ima pravo, ali bilo bi to ispod razine. Za osobu koja je bila premijer nije primjereno da sada preuzme nekakvo mjesto potpredsjednika Sabora, smatra jedan utjecajan HDZ-ovac.

No, njegov kolega upozoravao je da uz dužnost potpredsjednika Sabora dolazi i "ured, službeni auto i tajnica, sve na što je Jadranka Kosor naviknula i cega se nece htjeti odreci". I jucer su mu informacije iz HDZ-a davale za pravo.

U slucaju da u cetvrtak dvojac Jadranka Kosor-Vladimir Šeks sebe instalira na mjesta potpredsjednika Sabora, to ce biti dodatni dokaz tko vuce sve konce u stranci.

- Ako njih dvoje, a da nama drugima nisu ništa niti rekli, ne poštujuci ni stranacku hijerarhiju, odrede sebe za potpredsjednike, time ce samo povecati podozrenje, pa i bijes clanstva prema sebi, smatra jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Izvjesno je da bi ovakvo kadroviranje moglo produbiti podjele u stranci.

Manjine podršku vladi uvjetuju dvostrukim pravom glasa

Mandatar Zoran Milanovic danas ce poceti službene razgovore sa zastupnicima nacionalnih manjina o njihovom ulasku u parlamentarnu vecinu. Prvi je na redu Furio Radin, a on je jucer zajedno s Miloradom Pupovcem, Vladimirom Bilekom i Nedžadom Hodžicem definirao nacela sporazuma koji ce ponuditi Milanovicu kao uvjet za podršku njegovoj Vladi.

- Otvoreni smo za suradnju. A tražimo dodatni glas za pripadnike nacionalnih manjina kojih u ukupnom stanovništvu ima manje od 1,5 posto. Vjerujem da kucamo na otvorena vrata jer se Milanovic uvijek zalagao za takvo rješenje.

Osim toga, u sporazum bi trebalo uci da ce se pronaci model za izbor zastupnika srpske manjine, ali to je stvar separatnih pregovora Milanovica sa SDSS-om, rekao nam je Radin.

Manje oporbenih zastupnika - manje funkcija

Ubrzo nakon što je završen oporbeni skup, na adrese celnih ljudi opozicijskih stranaka stigao je dopis predsjednika SDP-ovog Kluba zastupnika Igora Dragovana u kojem ih poziva da odrede svoje ljude za cetiri radna tijela nužna za konstituiranje Sabora i izbor Vlade, Odbora za Ustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za izbor i imenovanja i Mandatno imunitetnog povjerenstva. Ostala radna tijela bit ce sastavljena tijekom sijecnja.

Oporbenjake je neugodno iznenadilo što je, u odnosu na prošli saziv, broj njihovih clanova u odborima sada 8:5 umjesto dosadašnjih 7:6 u korist parlamentarne vecine, no to je, komentirao je Dragovan "cista matematika".


Podijeli: Facebook Twiter