Jadran privlaci turiste - i lopove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom turisticke sezone, osim države, džepove tradicionalno pune i lopovi. Turisti su uvijek atraktivan i relativno lagan plijen. Medutim, posljednjih nekoliko dana u Istri je zabilježeno nekoliko slucajeva krade, provale i razbojništva u režiji turista, što ukazuje na to da, bez obzira na to što su oni najcešce žrtve, i medu njima ima kvaziturista koji su odmor na našoj obali iskoristili za dodatnu "zaradu".

Lopovi pridošlice operiraju na razne nacine, poput onih lokalnih - od pljacke na plažama do provala u apartmane, a pribjegavaju i brutalnijoj varijanti poput razbojnickog prepada. Jedan takav doživio je pulski dogradonacelnik Fabrizio Radin kojeg su u srijedu u nocnim satima presrela trojica Slovaka te u njega uperili pištolj tražeci novac.

Turisti pljackaši ne biraju svoje žrtve pa se tako i medusobno pljackaju. U Umagu je tako zabilježen slucaj kada je Slovenac pokrao Rumunja i Francuza. Iskoristivši njihovu nepažnju, na plaži im je oteo torbe s dokumentima i novcem.

Jedan je Nijemac pak obio kiosk Glasa Istre u Labinu ne bi li se dokopao novca. Medutim "zaradio" je tek stotinjak kutija cigareta i kaznenu prijavu.

U Puli je, na Narodnom trgu 36-godišnji Rumunj mrtav-hladan zavukao ruku u torbicu 69-godišnje Puljanke i ukrao joj novcanik.

Koliko je to cesta pojava nije moguce precizno utvrditi. Naime, policija ne vodi statistiku po državljanstvu pocinitelja kaznenih djela pa nije moguce precizno odrediti u kolikoj mjeri turisti participiraju u ukupnom broju kaznenih djela imovinskog karaktera.

No, kako pokazuje praksa unatrag nekoliko godina, nedjela turista, pogotovo ona teža, nisu toliko cesta. Najcešci grijeh im je, pogotovo mladima, marihuana ili druge takozvane lakše droge koju pokušavaju prošvercati preko granice. Uglavnom se radi o manjim kolicinama, koju nose sa sobom kao "zacin" odmoru. 


Podijeli: Facebook Twiter