Jadran ove sezone top-destinacija za megajahte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je jedina destinacija na Mediteranu koja ima porast prometa megajahti! Naime, prema rijecima Dorijana Dujmica, direktora opatijske tvrtke A1jlT koja se bavi pružanjem logistike ovim brodovima, a koja je dio medunarodnog sustava koji radi u vecini zemalja Mediterana, u Hrvatskoj je ostvaren rast od - 15 posto.

- Buduci da smo dio velikog sustava, od kolega koji rade u Grckoj, Italiji, Španjolskoj i slicno cujem da svi imaju pad, doduše ne velik, ali ipak pad. Hrvatska je doista top-destinacija na Mediteranu, kaže Dujmic i pojašnjava: "Tko je bio bogat, i uz krizu je ostao bogat". Gosti najbolje platežne moci, naravno, ne štede na godišnjem, a u posljednje se vrijeme uocava rast broja bogatih gostiju iz Rusije kojima je Crna Gora ocito premala pa rado krstare i hrvatskim Jadranom.

Što se tice rasporedenosti megajahtaša, najzanimljivija im je i nadalje Dalmacija koja je po tom pitanju trenutno nedodirljiva. Od kvarnerskih aduta najposjeceniji su Rab i Mali Lošinj.

Dok se megajahte, izgleda, lijepe na hrvatsku obalu, s cruiserima je prica nešto drugacija. U pet mjeseci ih je stiglo deset posto manje, a i podaci pojedinih luka za glavnu sezonu govore o padu broja dolazaka ovih brodova.


Podijeli: Facebook Twiter