Jadran-metal: Zelena Istra nas kamatari!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog lažnog prijavljivanja da spaljujemo otpad planiramo podignuti krivicnu prijavu protiv udruge Zelena Istra, porucio je direktor pulske firme Jadran-metal Edi Pavletic dodajuci da je tvrtki nanesena golema šteta te da je ocito da ih udruga kamatari.

Po njegovim rijecima, proteklog je tjedna na adresu tvrtke stigla i prijava zagrebacke tvrtke Cezar koja je zatražila inspekcijski nadzor tvrdeci da Jadran-metal radi bez ugovora o koncesiji za zbrinjavanje opasnog otpada.

"Zanimljivo je da je Cezar tvrtka u sastavu tvrtke Cios koja je, pak, vlasnik konkurentske tvrtke Metis pa me ne bi cudilo da iza svega stoji pokušaj uništavanja Jadran-metala. Mi imamo sve potrebne dozvole za zbrinjavanje opasnog otpada, a te su dozvole ujedno bile i uvjet za sudjelovanje u natjecaju za dobivanje koncesije", veli Pavletic. Istice da je Cezar van natjecajnih uvjeta i protivno Zakonu o koncesijama podkoncesiju dao upravo Metisu koji inace nikada ne bi ispunio potrebne uvjete.

"Zanimljivo je da smo bez ikakvog problema dobili koncesiju za oporabu ambalažnog drveta, a da nismo uložili ni lipe, a isto je dobilo još nekoliko tvrtki. To znaci da se ugovori u kojima se ne vrti veliki novac dijele šakom i kapom", uvjeren je Pavletic.

Po njegovim rijecima, Jadran-metal kupuje i obraduje stare automobile po cijeni od 1,3 do 1,9 kuna za kg otpadnog vozila, a Cezar, osim što dobiva taj iznos, od Fonda za zaštitu okoliša prima i dodatnih 1,7 kuna za kg.

"Cezar je u par godina, zahvaljujuci dodatnim subvencijama Fonda za zaštitu okoliša, digao oko 90 milijuna eura. U pitanju je kriminalna organizacija iza cega stoje bivša ministrica zaštite okoliša Marina Matulovic Dropulic, državni tajnik zaštite okoliša Nikola Ružinski i bivši direktor Fonda Vinko Mladineo", veli Pavletic.

Po njegovim rijecima, Mladineo je cak nudio Jadran-metalu milijun kuna da svoju robu isporuci tvrtki Cezar, a nakon što je on to odbio, u Jadran-metal je ponovno stigla inspekcija.

"Žele nas uništiti, a požari i eksplozije sigurno nisu slucajni. Sve tvrtke koje nisu u dogovoru s Fondom i ministarstvom su više-manje uništene, a sada je ocito na red došao i Jadran-metal. Vec danima nam je inspekcija u firmi, posao stoji, a štete su goleme", rekao je Pavletic koji je o svojim navodima izvijestio i Državno odvjetništvo.

Na kraju je dodao da je prije pet godina otkazao sve ugovore vezane uz prikupljanje PET ambalaže jer, kako kaže, nije želio sudjelovati u kriminalnim radnjama koje se skrivaju iza tog posla. Dodaje da je zbog raznih manipulacija i prijevara u sustavu prikupljanja PET ambalaže iz državnog proracuna isisano više desetaka milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter