Jadran do 2050. bez pitke vode, vinograda, turista...

Na Jadranu će postati pretoplo za turiste, koji će preferirati sjevernije destinacije (N. LAZAREVIĆ)
Na Jadranu će postati pretoplo za turiste, koji će preferirati sjevernije destinacije (N. LAZAREVIĆ)

Klimatske promjene do 2050. godine ugrozit će izvore hrane i pitke vode, usporiti gospodarski rast i pojačati intenzitet ekstremnih vremenskih prilika, a Mediteran će biti jedan od najugroženijih dijelova Europe, piše među ostalim u novom izvješću UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC).

Upravo će na području Mediterana, predviđaju stručnjaci, zbog ekstremnih vrućina ljeti rasti potrošnja energije, jer će se klima-uređaji paliti sve češće, a na udaru će biti turizam kao jedna od ključnih gospodarskih grana mediteranskih država.

Stradat će vinogradi i druge poljoprivredne kulture u priobalju, a izlov ribe bi se u Jadranskom moru u idućih 40-ak godina mogao prepoloviti. Prijetit će nam češće suše i šumski požari, dok će porast razine mora ugroziti priobalna područja.

Neki jadranski otoci niske nadmorske visine mogli bi u idućih nekoliko desetljeća nestati. Umjesto pouzdanih prognoza, poruka je UN-a, svijet se mora pripremati za neizvjesne posljedice klimatskih promjena koje su "ozbiljne, trajne i nepovratne".

Stanovnici mediteranskih država trebali bi, poručuju iz UN-a, osigurati vlastitu imovinu, koristiti energetski učinkovite sustave rashlađivanja, saditi različite vrste bilja i osigurati svoja naselja od poplava sustavom ranog uzbunjivanja i gradnjom čvrstih nasipa.

Hrvatskoj tek predstoje zakonske promjene i definiranje mjera kojima će se spriječiti pogubne posljedice klimatskih promjena po ljude, prirodu i gospodarstvo, upozoravaju hrvatski stručnjaci.

- Količine oborina na području Mediterana ljeti se smanjuju, a temperatura raste više u odnosu na ostatak Europe. Očekuje se da će na ovim prostorima biti sve više suša, što će ugroziti vodne resurse. Oborine većeg intenziteta u kraćem vremenu također će biti nepovoljne za vodne zalihe, a imat ćemo više bujica i erozija tla, najavljuje Krešo Pandžić, klimatolog Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

"Očekuje se porast morske razine do pola metra u idućih stotinu godina. Ako se ne poduzmu zaštitne mjere, mogli bi nestati i neki otoci Šibenskog arhipelaga", upozorava Pandžić.

Podizanje razine mora imat će, dodaje, utjecaja i na izvore vode u priobalju, jer slana voda potiskuje slatku, pa rast morske razine ugrožava i zalihe slatke vode.

Utjecaj ekstremnih temperatura na poljoprivredu već je vidljiv, jer u unutrašnjosti danas uspijevaju i sorte vinove loze karakteristične za primorski kraj, a kulture koje trebaju manje topline su ugrožene.

"Povećanje temperature od 1 stupnja Celzija ne izgleda puno, ali ako to traje 90 dana, za vegetaciju je presudna ta ukupna energija", veli klimatolog Pandžić. Navodi da je u zadnja tri desetljeća temperatura rasla za više od 1 stupnja Celzija, a do 2050. godine rast će za još 1 do 2 stupnja.

Na Jadranu će postati pretoplo za turiste, koji će preferirati sjevernije destinacije, a stradat će, predviđa se, vrhunac turističke sezone. Produljenje sezone donekle će kompenzirati taj gubitak, ali posljedice će biti osjetne, upozorava Pandžić. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter