Jacinu miniranja mjerit ce seizmograf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Holcim ce postaviti stalan seizmicki uredaj za mjerenje vibracija koje nastaju pri miniranju u njegovom kamenolomu u Šumberu da bi prikupio egzaktne podatke o ovoj djelatnosti u skladu sa svim propisima. Odluka je donesena na gradanskom satu na kojemu se najviše primjedbi dvadesetak okupljenih gradana odnosilo na potrese koji, navodno, na njihovim nekretninama izazivaju pukotine.

Na pitanja su u nazocnosti predsjednika Uprave Marija Grassla odgovarali direktor odjela Agregati Siniša Košcak, direktor industrijske ekologije Žarko Horvat i voditelj kamenoloma Ivan Slavic.

Kljucan problem u komunikaciji dviju strana je nedostatak povjerenja gradana. Holcim je pocetkom 2010. angažirao sudske vještake sa zagrebackog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta koji su na temelju pokusnog miniranja i dnevnika miniranja vodenog u proteklih pet godina zakljucili da su vibracije koje nastaju daleko ispod granicnih vrijednosti, ali mještani u to ne vjeruju jer drže da je vještacenje izvedeno u korist tvrtke koja ga je platila. Isticu da se jednom godišnje izvode kratka, ali izuzetno jaka miniranja nakon kojih se na zidovima i stropovima šire pukotine.

Cinjenica koja govori u korist Holcima jest da u protekle dvije godine, koliko je vlasnik kamenoloma, eksploataciju nije širio prema kucama nego na suprotnu stranu, prema Raškoj dolini. Moguce je da su nekretnine nacete prijašnjih godina, a sadašnje vibracije, iako u zakonskim okvirima, samo produbljuju štetu. Holcim bi angažirao sudskog vještaka, ali nece jer bi taj trošak bio uzaludan buduci da bi ga nedvojbeno mještani odbacili kao pristranog.

Gotovo jednako kao na potrese, žitelji u blizini kamenoloma žale se na buku, pa je dogovoreno izradivanje karte buke da bi se utvrdilo ima li potrebe poduzimati mjere za njeno smanjivanje. Oko trece tocke prijepora, izgradnje novih industrijskih postrojenja, najvjerojatnije betonare i asfaltne baze, sporazuma nije bilo. Mještani su tražili pismeno jamstvo da se ti objekti, zbog kojih je prije dvije i pol godine mijenjan Prostorni plan uredenja opcine Sv. Nedelja, nece graditi, ali Košcak i Horvat mogli su dati samo usmenu garanciju da tvrtka ne planira takve investicije u sljedecih pet godina.

Šumberci su gotovo sigurni da ce se to dogoditi, tim više što sjeverni dio sela, u kojemu je kamenolom, nema gradevinskih zona. Zabrinuti su zbog gubitka vrijednosti svojih nekretnina, izvora pitke vode u Raškoj dolini te za njen zašticeni krajolik. (R. SELAN)
Nitko ne preuzima odgovornost za miniranje?
Zemlja se tresla citavih deset minuta! Poslije smo otišli do kamenoloma i vidjeli da su srušili tri etaže od po dvadeset metara, opisuje Elide Radovic snažno miniranje prije približno godinu dana. Vlasnica je kuce i turistickih apartmana, na kojima se izvana i iznutra, kao kod njenih susjeda, mogu vidjeti pukotine.
- Pokušali smo štetu naplatiti preko Alianz osiguranja gdje je Holcim osiguran od posljedica djelatnosti, ali utvrdili smo da polica ne pokriva štete od upotrebe eksploziva jer miniranje obavlja Geotehna, a oni se ne smatraju odgovornima jer rupe za mine buši sam Holcim, objašnjava Radovic. Angažirali bi sudskog vještaka, ali, veli, odvjetnici zaziru od tužbe buduci da je Holcim jaka multinacionalna kompanija.


Podijeli: Facebook Twiter