"Jacin kalkulator" za izracun nove place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jacin kalkulator" ime je jednostavnog i svima s internetom pristupacnog alata zahvaljujuci kojem si gradani sami mogu izracunati buducu neto placu.

Na stranici www.pametnakuna.hr, na kojoj se nude sadržaji o osobnim financijama, nalazi se online alat za izracun neto place nakon 1. srpnja, kad ce uvedene biti nove stope poreza na dohodak.

Iako Vlada još nije definirala nove porezne razrede za taj izracun, procjenjuje se da ce se prihod do 3.600 kuna oporezivati po stopi od 12 posto, dio place od 3.600 do 9.000 kuna po stopi od 25 posto, a ostatak od 9.000 kuna naviše po stopi od 40 posto, cime ce se zamijeniti dosadašnje cetiri stope od 15, 25, 35 i 45 posto.

Na tim procijenjenim novim poreznim razredima temelji se i "Jacin kalkulator". "Da biste se lakše snašli, pripremili smo jednostavan online alat za izracun. Šefici Vlade u cast, nazvali smo ga Jacin kalkulator", kratko navode na stranici.

U njihov je kalkulator dovoljno upisati bruto iznos place, nakon cega kalkulator u sekundi izbacuje trenutni neto, s haracem i bez njega, te neto nakon uvodenja novih stopa, odnosno nakon ukidanja haraca.

Prema toj pouzdanoj racunici, ne racunajuci harac kao privremenu mjeru, u plusu ce uvodenjem novih poreznih razreda biti svi koji primaju neto placu do najviše 9.840 kuna, odakle pocinje pad place i nastavlja se sve do neto iznosa od 24.663 kune.

Od te place naviše gradani ce opet biti na dobitku pa ce, primjerice, netko s neto placom od cak 48.400 kuna ubuduce primati gotovo tri tisuce kuna više!

Rijec je o iznosima izracunatim sa zagrebackim prirezom od 18 posto, najvišim u Hrvatskoj, no "Jacin kalkulator" nudi i opciju izracuna s bilo kojim drugim prirezom u državi, kao i s uvecanim osobnim odbicima za djecu, odnosno uzdržavane clanove obitelji.


Podijeli: Facebook Twiter