Jacenjuk: Ukrajina Rusiji ne ustupa ni pedlja zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina neće ustupiti ni pedlja zemlje Rusiji čije su vojne snage krajem veljače okupirale ukrajinski poluotok Krim, rekao je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

- To je naša zemlja i ne ustupamo ni jednog njezina pedlja. Želim da Rusija i njezin predsjednik to znaju, rekao je Jacenjuk tijekom okupljanja organiziranog u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja ukrajinskoga pjesnika Tarasa Ševčenka, simbola ukrajinske neovisnosti.

- Učinit ćemo sve da bismo riješili krizu na Krimu političkim i diplomatskim putem, rekao je. Jacenjuk smatra da će SAD i Velika Britanija učiniti sve što mogu da bi se neovisnost Ukrajine očuvala. - U ovom smo trenutku pred jednim od najvećih izazova u povijesti neovisne Ukrajine, istaknuo je.

Privremeni predsjednik zemlje Oleksander Turčinov rekao je da je čuvena rečenica Tarasa Ševčenka: "Borite se i pobijedit ćete" postala slogan novih ukrajinskih vlasti.

Ispred Ševčenkovljeve statue okupilo se više tisuća Kijevljana. Intonirana je državna himna, a potom je minutom šutnje odana počast desecima prosvjednika ubijenih u središtu Kijeva za vrijeme prosvjeda protiv proruski orijentiranog predsjednika Viktora Janukoviča koji je smijenjen nakon krvoprolića na glavnome kijevskom trgu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter