Jacenjuk u posjetu SAD-u i na Vijeću sigurnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da će ovoga tjedna posjetiti Sjedinjene Države da bi se sastao s najvišim američkim dužnosnicima i sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak, javili su ukrajinski mediji.

- U četvrtak ću govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se razmatrati situacija u Ukrajini, rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Kijevu.

To će biti njegov prvi posjet SAD-u otkako je preuzeo dužnost premijera, nakon što je oporba svrgnula s vlasti ukrajinskog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča 22. veljače. Bijela kuća je potvrdila da će Jacenjuk doći u posjet u srijedu i razgovarati s predsjednikom Barackom Obamom.

Jacenjuk je rekao da postoje mogućnosti mirnog rješavanja situacije u Ukrajini i istaknuo da će njegova vlada nastojati svim sredstvima sačuvati cjelovitost države.

Jacenjuk je prošlog tjedna posjetio Bruxelles da bi dobio diplomatsku potporu čelnika EU-a u sukobu s Rusijom oko Krima čiji je regionalni parlament izglasao pripojenje te regije Rusiji i održavanje referenduma o tom pitanju 16. ožujka.

U međuvremenu su ruske snage učvrstile svoju kontrolu nad Krimom u ponedjeljak, zauzevši vojnu bolnicu i raketnu bazu.

Proruske paravojne snage i ruski vojnici zauzeli su bolnicu u Simferopolju i okupili su djelatnike da bi se "izgleda sastali s novim direktorima institucije".

U luci Sevastopolju ruski su vojnici razoružali vojnike u ukrajinskoj vojnoj raketnoj bazi, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik na Krimu. Vladimir Seleznjov je izjavio da se oko 200 vojnika u 14 kamiona dovezlo do zgrade te da su zaprijetili da će upasti unutra ako ukrajinski vojnici ne predaju svoje oružje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter