Jacenjuk novi predsjednik ukrajinske vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski parlament u četvrtak je pristao da zemlju vodi koalicijska vlada na čelu s bivšim ministrom gospodarstva Arsenijem Jacenjukom, koji je odmah upozorio da je zemlja na rubu ekonomskog i političkog kolapsa te da Ukrajina mora ostati ujedinjena, cjelovita zemlja, prenosi Reuters.

"Naša je zemlja na ivici ekonomskog i političkog kolapsa", kazao je Jacenjuk u parlamentu nakon svog imenovanja. Upozorio je da je Ukrajina suočena s prijetnjama teritorijalnom integritetu, iako vjeruje da Rusija neće intervenirati u unutarnje stvari Ukrajine. Obećao je da će nastaviti s procesom europske integracije.

"Tražimo od ruskih partnera da poštuju svoje obveze. Vjerujemo da Rusija nikada neće intervenirati u unutarnje stvari Ukrajine te da će se suzdržati od poteza u cilju podjele naše zemlje", kazao je Jacenjuk.

Poručio je da je odlučan da Ukrajina ostane ujedinjena i cjelovita.

"Kaznit ćemo sve one koji se opredijele za separatizam u Ukrajini svim pravnim i ustavnim sredstvima", poručio je. Također je kazao da će vlada morati donijeti nepopularne mjere kako bi vodila zemlju kroz ekonomsku krizu.

"Nema drugog načina nego posegnuti za nepopularnim mjerama", rekao je novoimenovani ukrajinski premijer. Prema njegovim riječima, ključno je osigurati zajam Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se stabilizirao tečaj nacionalne valute, hrivnje, koja je zabilježila reklordan pad uslijed bojazni da je središnja banka "osakaćena" smanjivanjem novčanih rezervi.

"Moramo smjesta potpisati sporazum s MMF-om. Čim se on potpiše doći će novac u naše rezerve te ćemo moći stabilizirati valutni tečaj", kazao je novi šef ukrajinske vlade. Također je istaknuo da je u posljednje tri godine iz financijskog sustava Ukrajine otišlo oko 70 milijardi dolara koji se sada nalaze na offshore računima. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter